Атанас Атанасов: Трябва да се търси човек извън първите две политически сили

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов

"Може да ви изненадам, но смятам, че вчера беше полезен ден за българската демокрация. За всички стана ясно, че ГЕРБ са в изолация", заяви пред Нова телевизия съпредседателят на ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов.

"Много правилен ход на ПП да си изтеглят кандидата, което принуждава ГЕРБЛ да си изтеглят кандидата. Видя се, че никой не иска колаборация с тях и ако искат да отпушат процеса трябва да си оттеглят кандидата. Ако не го направят останалите политически сили вече показват, че ще изберат друг кандидат независимо от ГЕРБ. Ако не стане днес, ще е утре", прогнозира той.

"Затова искам да ги посъветвам - ГЕРБ оттеглете Росен Желязков", призова Атанасов, който смята, че ГЕРБ трябва да се откажат и от реализация на мандата си и да подкрепят втория мандат без да участват в него.

По думите му, кандидатурата на Вигенин трябва да бъде много внимателно обсъдена, не заради неговите лични качества, а заради позицията на БСП за Украйна.

"ДБ е последователна конструктивна политическа сила, защото ние не издигнахме наш кандидат. Сега ще трябва да преценим дали да не предприемем такъв ход. не сме обсъждали такъв вариант още в групата", съобщи Атанасов, но не пожела да отговори дали самият той би приел да бъде тази кандидатура.

"Трябва да се търси човек извън първите две политически сили", категоричен е той.

Атанасов отхвърли твърденията, че предложението за ротация на председателите е плод на сделка.

"Не съм говорил след изборите. Видях брутално купуване на гласове на изборите, бях на терен и видях, че държавата не противодействаше на купуването на гласове. Изборите не бяха честни, ГЕРБ купи изборите", заяви той и обвини служебното правителство, че си е "затваряло очите".