Атанас Атанасов: Записът на Василев е специфичен "Уотъргейт", кампания за дискредитиране на ПП

Ако се окаже, че по разпореждане на президента не сме дали помощ на Украйна по решение на НС има основание за импийчмънт, заяви той

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов

"След две години буксуване на парламентарната република има шанс за преодоляване на политическата криза", заяви пред БНТ съпредседателят на ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов.

По думите му, важни са не компромисите, направени от двете страни, а това, че се създава редовно правителство с мандат на ПП-ДБ.

"Аз бих казал, че не може и не вярвам, че господин Борисов ще заложи правителството срещу собствения си имунитет", отговори той на въпрос как ще гласува за искането на Гешев.

"Не може да не се постави въпроса обаче защо точно сега. Това дело се влачи от няколко години, Борисов нямаше имунитет. Това е план за провал на съставянето на правителство", каза още Атанасов.

"Смятам, че трябва по най-бързи начин да внесем проектозакони за промяна на начина, по който се управляват българските служби. Според Конституцията МС отговаря за обществения ред и сигурността на страната, което значи, че президентът, който  ида е той не трябва да назначава шефовете на службите. А шефът на ДАНС на изслушването в НС сам си "отряза главата", защото зае политическа позиция", обясни той.

"Питам къде е МВР и службите, подчинени на президента, защото партийната централа на политическата централа на силата, която трябваше да получи мандат, е била подслушвана. Този запис е извършен абсолютно професионално с професионална техника. Това е специфичен "Уотъргейт" и става въпрос за цяла кампания за дискредитиране на политическата сила, за да бъде провален мандата. Почти сме установили, че такъв запис не може да бъде направен с таблет", категоричен е Атанас Атанасов.

"В някои сфери на дейността на служебното правителство трябва да бъде проверена, особено в сферата на помощта на Украйна. Ако се окаже, че по негово разпореждане не сме дали помощ на Украйна по решение на НС има основание за импийчмънт", заяви той.