Атлантици: Блокиран бе опит за превръщането на Атлантическия съвет в креатура на „Демократична България”

Атлантическия съвет на България публикува Отворено писмо до симпатизантите и последователите си, в което разкрива, че през последните шест месеца е направен опит за преврат в организацията и овладяването й от лица свързани с „Демократична България”. Целта – превръщането на надпартийната неправителствена организация в креатура на една политическа сила.  Управителният съвет на АСБ успешно се противопостави на тези враждебни действия и не позволихме организацията ни да бъде превзета, подчинена и в крайна сметка обезличена и обезвредена като фактор в обществено-политическия дебат, се казва в Отвореното писмо.
Ето и пълния му текст:


ОТВОРЕНО ПИСМО
до симпатизантите и последователите на
Атлантическия съвет на България
Скъпи приятели и съмишленици,
С тревога и огорчение сме принудени да Ви информираме, че вече повече от шест месеца срещу Атлантическия съвет на България се води остра агресивна и не подбираща средства кампания, целяща неговото дискредитиране, превземане отвътре, обезличаване и подчиняване на партийни цели, които нямат нищо общо с целите и смисъла на съществуване на АСБ.
Най-влиятелните и най-много спомогнали за авторитета и силата на АСБ членове на УС бяха подложени на остракираща кампания и омаскарени като „предатели“, като „слуги на мафията“ от хора, които без никакъв принос към АСБ, са доказали, че именно те искат да превърнат АСБ в присъдружна партийна организация. До Европейските избори не бе никакъв проблем членовете на АСБ да имат различни партийни предпочитания. Вярно е, че на практика повечето от нас имат дясно-центристки възгледи, но никога не сме смятали, че ще има проблем, ако наши членове кандидатстват като партийни кандидати за изборни длъжности. Оказа се, че не е така. Ако наши членове се кандидатират от името на „Да България“ или ДСБ няма никакъв проблем, но не и ако някой друг кандидатства от името на СДС.
Това ние не можем да приемем, защото е против всякаква логика и представлява груба партизанщина.
Затова Управителният съвет на АСБ успешно се противопостави на тези враждебни действия и не позволихме организацията ни да бъде превзета, подчинена и в крайна сметка обезличена и обезвредена като фактор в обществено-политическия дебат.
За съжаление научаваме, че група от бивши и настоящи членове на Атлантическия съвет, несъгласни с решенията на УС на АСБ, са се обединили около новосъздадена фейсбук страница, откъдето разпространяват неверни твърдения, като по този начин целенасочено рушат авторитета на организацията с цел да я дискредитират. Същите в огромната си част са хора свързани, под една или друга форма, с партийната формация „Демократична България“. Някои от тях са и кандидати на тази политическа формация в предстоящите местни избори в София. За нас това не е проблем. Проблем е обаче те да смятат, че само тяхната партия защитава европейските и атлантическите идеи и ценности, а легитимното ръководство на АСБ - не.
Публикациите на въпросната новопоявила се страница уронват престижа на нашето сдружение и рушат трудно завоювания негов авторитет. Това ние няма да позволим, защото наша цел е да обединяваме, а не да разединяваме огромното мнозинство от българския народ, което стои зад евроатлантическия избор на страната.
Управителният съвет на АСБ ще предприеме всички необходими действия, за да защити авторитета на организацията ни.
Атлантическият съвет на България винаги е бил и ще остане надпартийна гражданска организация. Това е наш завоюван капитал, който допринесе за привличане на широк кръг от последователи и за нарастващо доверие сред гражданите, държавните институции и представителите на съюзните държави на България в НАТО и ЕС.
Завяваме, че АСБ категорично няма да стане присъдружна структура на която и да е партия или коалиция от партии и ще продължи да развива своята дейност като неправителствена и независима организация за постигане на програмните си цели.
Твърдо сме решени да браним Атлантическия съвет на България от зложелатели, целящи дискредитирането и унищожаването на организацията ни.
АСБ е и ще продължи да бъде гражданският гарант за необратимостта на политическия избор на страната – членството в НАТО и Европейския съюз.
Съпредседатели на Управителния съвет и
представляващи Атлантическия съвет на България
Доц. д-р Момчил Дойчев
Димитрин Вичев