Атлантици – една година няма резултат от шумния арест на Николай Малинов за шпионаж в полза на Русия

За вярност към Русия  Малинов бе награден от Путин с орден

За вярност към Русия Малинов бе награден от Путин с орден

Измина една година от ареста на русофила Николай Малинов заради шпионаж в полза на Русия, а все още няма внесен от прокуратурата обвинителен акт в съда. Нещо повече. Малинов свободно се разхожда, дава интервюта, усмихва се и необезпокояван води своите лични и служебни дела.  Това изтъкват в свой коментар от Атлантическия съвет на България.

Точно на 9 септември 2019 г. лидерът на русофили Николай Малинов бе арестуван и разследван за шпионаж в полза на Москва! 
Хора задържани за тежки автомобилни катастрофи по непредпазливост, за кражби или даже за заплахи с убийство ги държат месеци в ареста, за да ги разпитват, за да не правят срещи с други свидетели, за да им организират очни ставки и да се извършват експертизи, а разследваният за шпионаж бе пуснат под гаранция от 50 000 лв. още на следващия ден. И Прокуратурата продължава да пази пълно мълчание по този случай, макар триумфално да бе съобщен лично от тогавашните главен прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев на специална пресконференция. 
Точно преди една година Атлантическият съвет на България публикува приложената позиция  по повод ареста на русофила Малинов. И още тогава, наред с изразеното задоволство от работата на специалните служби и решителната крачка, предприета от прокуратурата, предупредихме, че за успеха се съди не по началото, а по крайния резултат.
От тогава измина една година, а все още няма никакъв резултат! 
Даже напротив, направиха Малинов герой и пример за другите руски агенти за влияние у нас, а българският съдия Андон Миталов го пусна да отиде до Москва, за да получи лично от Путин орден за заслуги към Русия.
Надали в световната съдебна практика има друг такъв скандален случай за толкова мило отношение към задържан и разследван за шпионаж. Това бе

унижение за България

 и провокация към българското общество.
След този срамен акт АСБ публикува остра позиция озаглавена „Кремъл отново ни показа КОЙ командва „парада“ в България”, която пак бе изпратена до държавните институции, до медиите и до посолствата в България на съюзните страни от НАТО и ЕС. Гласът на АСБ се чува от българските граждани и от съюзниците ни, но, за съжаление, продължава да не се чува от правителството и от прокуратурата на България. Особено когато става въпрос за Русия, нейните енергийни проекти и агенти за влияние в България.
Дори и след като Държавният департамент на САЩ включи в санкционните си списъци съдията Миталов и неговото семейство със забрана да влизат на територията на САЩ, българските държавни институции не направиха нищо съществено, за да разследват бързо съдията. И днес той пак е съдия в Специализирания наказателен съд, защото явно компетентните български власти не могат или не искат да намерят доказателства за извършени нарушения. Властите явно отново чакат САЩ или някой друг да им ги предостави. Както и до днес чакат доказателства от Великобритания за отравянето на семейство Скрипал от руските тайни служби. И продължава да няма изгонен руски дипломат от посолството в София в знак на солидарност с Лондон, както направиха повечето от съюзниците ни. Нещо повече, българските власти не търсят достатъчно съдействие от съюзниците за разкриването на ролята на руските служби в отравянето на Гебрев, сина му и техен колега. А отровата е същата като при Скрипал - „Новичок“.
АСБ многократно е предупреждавал за руската хибридна война срещу евроатлантическа България. Предлагали сме ефективни решения как държавата ни успешно да се противопостави на руската хибридна агресия. Организирали сме редица конференции и дискусионни форуми, където учени, експерти и общественици предоставяха доказателства, правиха анализи и даваха препоръки. 
Не последва никаква институционална реакция или предприемане на конкретни действия, вследствие на нашите инициативи. Затова стигнахме до по-крайни стъпки, като публично поискаме оставките на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, на тогавашния министър на вътрешните работи Младен Маринов и на шефа на ДАНС Димитър Георгиев в нашата позиция от февруари 2019 г. със заглавие - призив :„Незабавно да бъде пресечена дейността на руските специални служби в България!" 
С ареста на Николай Малинов се появи плаха надежда, че може би са ни чули в правителството и прокуратурата, но и тя вече угасва. 
Една година по-късно със съжаление констатираме, че и тази шпионска акция се оказа, по всичко личи, „пунта-мара“ и само 

„хвърляне на прах в очите“ на нашите съюзници

 Видно е, че правителството и прокуратурата продължават да се снишават, когато има опасност от техните решения или действия да бъдат засегнати интересите и агентите на Кремъл. 
Ако бяха действали навреме и решително срещу проруските партии, организации и агенти, както им препоръчвахме, днес нямаше задкулисните кремълски сили и руска агентура обединени да работят за връщане на България в геополитическата орбита на Москва. Затова днес руската пета колона в България активно се е включила в протестите, като чрез агентите си за влияние Кремъл се опитва да използва гнева на гражданското общество срещу задкулисното управление на България за съставяне на служебно правителство на Румен Радев. 
Само по този начин би се изпълнил проекта на близкия до Николай Малинов руски генерал Леонид Решетников, който заяви в телевизионно интервю през 2016 г, че Румен Радев „може да изиграе забележителна роля“ за излизане на България от НАТО и ЕС. И допълни, че „това не е достатъчно и трябва формиране на едно правителство, което в бъдеще не може да направи такива неща, като да се откаже от „Южен поток“ например“.
Наближава ли този ден, питат атлантиците?