Атлантици: Национално предателство е ако комплекс „Камчия” се превърне в руски анклав за хибридни операции

Атлантическият съвет на България разпространи свои остра позиция срещу намеренията на Русия да превърне комплекс „Камчия” край Варна в своя хуманитарна площадка. Атлантиците призовават държавниците и институциите да се противопоставят на тези опасни намерения. 
Ето и пълния текст на Позицията:

„НЕ” НА РУСКИ АНКЛАВИ В БЪЛГАРИЯ!

Позиция
на Атлантическия съвет на България
Атлантическият съвет на България /АСБ/ категорично не приема и се противопоставя на намеренията на руското правителство за превръщане на Санаторно-оздравителния  комплекс „Камчия“  в „основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на руските интереси в Европа".  Реализацията на такъв проект би означавала, че  евроатлантическа България ще позволи на нейна територия да се създаде чужда база с военно предназначение за провеждане на операции на хибридната война, която  Руската федерация, под формата на „мека сила“, води против България, Европейския съюз и държавите от Атлантическия алианс.
АСБ настоява българското правителство да излезе с официална реакция на тези неприятелски антибългарски и антиевропейски намерения , за да бъдат те още в зародиш пресечени.  
АСБ предупреждава правителството, президента и членовете на парламента, че ако допуснат осъществяване на декларираните от Кремъл намерения, ще понесат всички последствия предвидени за всяко национално предателство в българското законодателство.  Това ще бъде преминаване на "червена линия" след което връщане назад ще бъде невъзможно без поемане на персонална отговорност. 
АСБ е убеден, че българските държавници ще преценят правилно опасността от това коварно намерение на Руската федерация и ще му се противопоставят. В противен случай могат да очакват не само политическа, но рано или късно и съдебна отговорност за своите действия или бездействие.
АСБ заявява, че няма да останем безучастни и нашите действия към възникналия проблем няма да се  ограничат само с официални декларации. Ще използваме всички законови инструменти, с които разполагаме, както и всички наши вътрешни и международни контакти, за да информираме съюзническите правителства, да потърсим съдействие и да спрем тази нагла и враждебна провокация на Руската федерация спрямо България, НАТО и Европейския съюз. 
Призоваваме национално отговорните, демократични и патриотични български партии, както и гражданските организации и всички българските граждани да настояват държавните институции незабавно да дадат достатъчно силен и ясен отрицателен отговор на Кремъл. 
На българска територия няма да допуснем втори Крим или Донбас!
АСБ се ангажира с експертна оценка за възможностите за национализиране и включването на СОК „Камчия” към бъдещият координационен център на НАТО във Варна. 

УС на Атлантическия съвет на България