Атлантици с протестно писмо срещу антиевропейска пропаганда по БНТ

Атлантическия съвет на България публикува на страницата си във фейсбук Декларация, срещу недопустима комунистическа и просъветска пропаганда по БНТ. Повод за реакцията им е предаването "Денят започва с Георги Любенов", излъчено сутринта на 9 май.

Атлантиците изтъкват, че за пореден път водещият Георги Любенов, както и продуцентите и отговорните редактори на предаването са допуснали нагла и арогантна просъветска и комунистическа пропаганда.

Да се води такава открита просъветска, антидемократична и по същество антибългарска пропаганда е недопустимо. Не може лъжата да се плаща с пари на българските данъкоплатци.
По този повод Атлантическият съвет на България изпраща официално протестно писмо до Съвета за електронни медии, до директора на БНТ и до Комисията по културата и медиите в НС с настояване за изразяване на позиция и предприемане на мерки за прекратяване на тази антибългарска, антидемократична и антиевропейска практика, изтъкват от АСБ.

Ето и пълния текст на Декларацията:

 

На 9 май БНТ не издържа своя изпит по свобода и демокрация

Декларация
на Атлантическия съвет на България

по повод просъветската антидемократична пропаганда в обществената ни телевизия в Деня на Европа
Девети май е Ден на Европа. На тази дата европейските народи отбелязват годишнината от историческата Декларация на френския външен министър Робер Шуман, който в своя реч през 1950 г. в Париж споделя идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските държави немислима. Затова и Девети май е ден на мира и обединението на Европа.

В медийното отразяване на празника у нас бе направен опит неговият смисъл да бъде подменен с отбелязване на приноса към победата над националсоциализма на една държава, която днес не съществува и е подпалвач на Втората световна война. Това е бившият Съветски съюз.

Тази подмяна бе крайно недостойна като се има предвид, че в победата над нацизма в Европа участват и много други държави и народи. Тяхната роля също бе пренебрегната и подценена от обществената българска телевизия и от почти всички останали български медии.

Националсоциалистическа Германия и болшевишкият Съветски съюз започват заедно и като съюзници през септември 1939 г. войната в Европа с планове за окупация и разпределение на територии на други държави. Съветският съюз е изключен от Обществото на народите, предшественика на Организацията на обединените нации. В този период Германия и СССР са държави агресори, управлявани от престъпни политически режими – националсоциалистическият в Германия и комунистическият в Съветския съюз. Тяхната вина за подпалването на най-ужасната война в човешката история е еднозначно доказана. На съвестта на техните управници тежат десетките милиони жертви на тази война. Виновната им политика е осъдена и в резолюции на Европейския парламент.
След края на войната в Германия е осъществен процес на денацификация и страната, въпреки че част от територията ѝ остава в съветската зона на влияние, много бързо осъществява демократични промени и през 1950 г. е вече сред държавите учредителки на първото европейско обединение, прераснало по-късно в днешния Европейски съюз. В Съветския съюз няма промяна, не е осъществена декомунизация, укрепен е авторитарно-тоталитарния режим на комунистическата партия, тотално са ограничени правата и свободите на гражданите, продължават масовите репресии срещу мирните граждани, милиони невинни хора са убити или хвърлени в концлагери.

По време на Втората световна война Съветският съюз окупира редица държави от Централна и Източна Европа, ликвидира тяхната независимост и отнема тяхната свобода, като им налага антихуманна политическа и икономческа система. Жертва на това съветско престъпление става и нашата страна. В България е извършен държавен преврат и е монтиран политически режим, който българското законодателство с основание определя като „престъпен режим”, а партията, която го осъществява – Българската комунистическа партия, в „Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен” (Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. ) e обявена за „престъпна организация”.

Ако Денят на победата имаше отношение към Денят на Европа то най-напред Съветският съюз би трябвало да участва в европейското обединение, да се декомунизира и демократизира. Да върне свободата на своите граждани. Да не окупира чужди държави. А тази държава, още дори преди края на войната се проявява като противник на свободното и демократично развитие на европейските страни, на тяхното сътрудничество и обединение. Затова и съветската „победа” не е част от нашата европейска победа. За нас, както и за много европейски народи, победата настъпи, когато рухна Берлинската стена и се разпадна Съветския съюз.

Познавайки тези факти и отдавайки почит на невинните жертви на германския нацизъм и на съветския болшевизъм, е недопустимо по обществената ни телевизия да се правят и пропагандират обратни на историческата истина внушения, а именно, че победата над фашизма е донесла на България свобода и просперитет през годините на т.нар. социализъм, а демокрацията и присъединяването ни към мирния и проспериращ Европейски съюз – „нищета и поробване“.

Да се води такава открита просъветска, антидемократична и по същество антибългарска пропаганда е недопустимо. Не може лъжата да се плаща с пари на българските данъкоплатци.
Недопустимо е и да се лансират чрез националната медия глашатаи на комунистическото мракобесие, маскирани днес като „социалисти” или проруски националисти, които пропагандират антиевропейските „опорни точки” на днешния кремълски режим, който вегетира върху откровени фалшификации на историята.
Народите на Европа отдавна са определили мястото на фашизма, националсоциализма и комунизма и това е бунището на историята!

„Обективност и неутралност“ не се постигат, ако историята се фалшифицира чрез изява на „друга гледна точка“, която по същество е лъжа, манипулация, фалшива новина и гавра с историческите факти.
Комунизмът и нацизмът не са мнение, а престъпление!

Денят на Европа е не само празник на мира, свободата, демокрацията и солидарността между европейските народи. Той е и празник на победата над нацизма и комунизма – тези врагове на нормалното човешко съществуване. Чрез празнуването на т.нар. ден на победата в Москва се прави пореден опит да се продължи традицията на комунистическата зараза. Забравя се за огромната вина на предходниците на днешна Русия за окупацията и терора над много европейски народи. Забравя се, че Руската федерация като правоприемник на Съветския съюз дължи извинение на българската държава и народ за налагането на отвратителния комунистически просъветски режим у нас и за продължилите 45 години издевателства над свободата и независимостта ни.

На 9 май Българската национална телевизия не издържа своя изпит по свобода и демокрация. Тя скри истината за смисъла на празничния ден от българските граждани, избяга от своя професионален дълг, остана в плен на комунистическата лъжа. Тя не отбеляза Денят на Европа, а даде думата на враговете на Европа. И така сама се опозори.

Управителен съвет на Атлантически съвет на България