БЗНС: Кремъл пряко се намеси в хода на нашето правосъдие! Путин е нежелан в България!

Държавата ни не е част от никакъв "руски свят“, който съществува само във фантазиите на имперските реваншисти

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Позиция на БЗНС, с лидер Николай Ненчев

След провокативната наглост на Путин към държавата ни, се обявяваме срещу посещението му у нас! Не на Путин в България! БЗНС изразява възмущение от дръзката провокация извършена от президента Путин и неговите приближени спрямо нашата страна. На 4 ноември, в навечерието на Деня на националното единство, руският президент Владимир Путин връчи държавни награди на няколко чужди граждани, сред които и на председателя на Националното движение „Русофили“ в България Николай Малинов, който у нас е обвинен за шпионаж и има забрана да напуска страната. И ако този жест не беше достатъчен, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков си позволи пряко да се намеси в хода на българското правосъдие, като заяви пред медиите: "Вярваме, че подобни жестове, с които признаваме заслугите на Малинов в приноса му към укрепване на единството на руския свят, приноса му за развитието на приятелството и сътрудничеството между народите на нашите две държави, не може по никакъв начин и не трябва да бъдат причина за преследване. Очакваме точно обратното - хората като него (Малинов) да имат възможността да продължат да работят за развитието на приятелските, дългогодишни исторически отношения между народите на нашите две страни".

 Възмутени сме, че президентът, премиерът и външният министър вече втори ден гузно мълчат. Припомняме им, че България не е част от никакъв "руски свят“, който съществува само във фантазиите на имперските реваншисти. Настояваме президентът, премиерът и външният министър незабавно да поискат извинение, както го направиха когато френският президент спомена за български и украински трафиканти на нелегални имигранти, при все, че в подобни престъпни групи участват хора от всякакви националности и нарочването на определени народи не спомага за изграждането на трайно доверие и приятелство.

 Очакваме още по-остра реакция от страна на българските институции. Настояваме за оттегляне на поканата отправена към президента Путин за посещение в нашата страна. В противен случай ние от БЗНС ще призовем за масови и широки демократични протести по време на посещението му.