БЗНС в София: Проф. Вили Лилков е нашият кандидат за кмет, не можем да допуснем реставрация на комунистическата власт

Вили Лилков

Вили Лилков

Софийската организация на БЗНС е провела вчера извънредно заседание, за да се реши кого ще подкрепят на местните избори през есента. Направен е бил опит да се осуети заседанието и да се провали взимането на решение, научи Faktor.bg от свои източници в земеделската организация.

Председателят на партията Илия Зюмбилев, въпреки че е бил предупреден, е отказал достъп на членовете и не е отворил офиса на БЗНС  в столицата. Независимо от това заседанието се е провело на стълбите пред офиса. 

Явно има политически страх, че настроенията в организацията са различни от  интереса на председателя, коментират земеделци.  От две седмици Илия Зюмбилев е назначен от правителството за областен управител на Пловдив, по предложение на коалицията ПП-ДБ, която е номинирала за свой фаворит за кмет на София наследника на партизани, десари и комунисти Васил Терзиев.

Днес Софийската организация на БНЗС разпространи своя позиция за кметския вот.

Ето пълния й текст:

ПОЗИЦИЯ

Софийската градска организация на БЗНС категорично застава зад кандидатурата на проф. Лилков за кмет на нашия град.
Убедени сме, че София трябва да бъде управлявана от доказан демократ, професионалист и доказал се политически авторитет. 
Ние като членове на съюз преминал през репресиите на редица управляващи, знаем цената на експериментите с демокрацията. Не можем да допуснем реставрация на елита на комунистическата власт. Свидетели сме как бившият режим се възстановява чрез ресурсите и наследниците си. Ние дадохме много за да отвоюваме правота на страната ни да е демократична и свободна. Хилядите жертви – николапетковисти от БЗНС са емблема за българския антикомунизъм. И днес отново сме на страната на народовластието и срещу опитите на левите сили – бившите български комунисти да внедряват хибридни образи в дясното пространство.

Смятаме, че Васил Терзиев е приемлив кандидат само за бившите комунисти и нереформираната левица. Изненадващата му поява като кандидат от коалиция ПП-ДБ е провокация към демократичната общност. За БЗНС е недопустимо да участва в налаганата реставрация на първенците на ДС. Това за нас не са исторически обременености, а отсъдена мисия на Съюзът ни! Да браним демокрацията в България.

 Ние от БЗНС се присъединяваме към изграждането на обединена десница в София. Убедени сме, че кандидатурата на проф. Вили Лилков има управленския потенциал и силата на политическия морал за да бъде обединяващ фактор за десните хора на предстоящите местни избори.
Познаваме и сме работили с ДСБ и проф. Лилков в София от години. Той е толерантен партньор за организационна работа и е наш съидейник в политическата ни идеология на български демократи. Виждали сме го и знаем как реагира в критични ситуации, как отстоява принципи и защитава позиции. Нещо, което левият кандидат на либералната коалиция В. Терзиев не е доказал и остава политически непознат.
Не на последно място, проф. Вили Лилков познава проблемите и потенциалите на София. В неговите ръце градът ни ще бъде управляван мъдро и модерно.
Вили Лилков е способен да провежда необходимите за София реформи, в дух на съгласие и устойчивост. Революционният плам на промяната воден от не доказали се хора с компрометирана репутация е рецепта за провал.
Градът ни се нуждае от ефективна власт на доказани демократи. 
София е нашият град, затова и проф. Вили Лилков е нашият кандидат!

 БЗНС - София