Д-р Юлиян Войнов: Дефицит 3% - мисията (не)възможна (ВИДЕО)

Юлиан Войнов

Юлиан Войнов

Д-р Юлиян Войнов е финансист и икономист с дългогодишен опит. Има магистърска степен по икономика от Университета на Манчестър, Обединено Кралство. Той е доктор е по икономика и е хоноруван преподавател в Стопанска академия – гр. Свищов. Днес той гостува на Георги Найденов в предаването „Видимо и невидимо: Бизнес клуб“.
„България е в сравнително благоприятна ситуация, защото държавният ни дълг е много малък - на второ или на трето място сме в Европейския съюз по държавен дълг, което при всички случаи дава възможност за по-голяма маневреност, от гледна точка на управление на фиска. Неприятният проблем е, че ние последните две години отворихме широко кесията, направихме някакви стъпки, които да подпомогнат преминаването през двете кризисни ситуации - пандемията и енергийната криза. В момента виждаме какви са стойностите на тази фискална „отпуснатост“, на фискалните показатели и е ясно, че ако ние искаме да вървим с някакви нормални икономически крачки не само към целите, които сме си поставили - към Еврозоната, Шенген и т.н., но и най-вече от гледна точка на това да вкараме финансите на държавата в една регулируема рамка, тази година е изключително важна – бюджетният дефицит да бъде вкаран в рамките на 3 %, които не само да ни дадат възможност, за целите, които преследваме, но и да не започнат процедури срещу държавата по отношение на фискалните правила в ЕС. За мен, възможността това да бъде направено и тази година бюджетният дефицит да бъде вкаран под 3% е абсолютно реализуема, тя е дори видима в документите, които излизат от Министерството на финансите, единственото което в момента е под въпрос е политическата воля на партиите в Парламента.“, казва д-р Войнов.

„Трябва да признаем, че ГЕРБ има възможност да направи правителство, ако иска, мисля че би могло да се състави такова правителство, дори да се нарече експертно. Дали ще бъде направено това, ще зависи от гледната точка на останалите политически сили, дали биха се ангажирали с правителство, в което те да участват, най-вече чрез политическата си подкрепа или ще се премине към този вариант, който според мен е работещ вариант - да се състави експертно правителство, не знам дали точно това, което беше обявено от „Продължаваме промяната“ или с някакви промени, което би получило подкрепата на двете най-големи политически е сили, което наистина би могло да извърши някакви смислени законодателни изпълнителни действия. Ако това не се случи, обаче ние тръгваме на нови избори, където отново започва партийната аритметика да работи, което в никакъв случай не е добре за България.“

„В момента е времето да се прояви политическа отговорност и страната да започне да прави правилните действия.“
Целият разговор на Георги Найденов с д-р Юлиян Войнов можете да гледате във видеото: