Доц. Георги Цветков: С позицията си за Украйна минираме собствената си сигурност

доц. Георги Цветков

доц. Георги Цветков

Не може да е силна позицията ни да не изпращаме въоръжение в Украйна. Аз съм сигурен, че до това ще се стигне, а според мен това трябваше да стане още на втория ден от войната. Смятам, че с тази позиция България създава неувереност не само навън, но вътре. Това заяви в ефира на доц. Георги Цветков, експерт по сигурност.

Тази неувереност създава поле за целенасочени внушения, че България трябва да стои по-встрани, по-прикрити. Това няма как да ни направи добри пред Русия, но ни прави ненадеждни съюзници в НАТО. След като войната започна, нямаше място за дебата. Този конфликт е започнал още през 2014 г. С тази позиция минираме собствената си отбрана. А единственият бърз начин да го предотвратим е разполагането на натовски сили. Ние не можем бързо да създадем собствен капацитет, ще ни трябва 6-8 години, аргументира позицията си експертът. 

По думите му бързо решение на конфликта в Украйна няма да има. На Балканите също има конфликтни точки. Затова е важно как поведението ни ще се отрази на помощта, която ние може да искаме в бъдещи моменти на кризи в региона, посочи Цветков. 

Той е убеден, че Украйна няма да капитулира, украинските сили се мобилизират…И тогава може да се надяваме на дипломатическо решение. И двете страни обаче все още не са изчерпили своя боен капацитет, въпреки че руснаците са с ограничен вече боен капацитет.