Доц. Киселова: Конституцията не е предвидила изрични срокове, в които държавния глава да връчи втория мандат

Наталия Киселова

Наталия Киселова

"Както преди връчването на първия, така и преди връчването на втория мандат, конституцията не е предвидила изрични срокове, в които държавния глава да бъде вкаран в процедурата, затова е възможно да има динамика в консултациите", заяви доц. Наталия Киселова пред БНТ. 

"Конституцията гледа на НС като на едно цяло от гледна точка на консултациите, които се провеждат между президента и парламентарните групи. Трябва да гледаме на тази процедура като усилия да се създаде правителство. Свидетели сме на нещо, което не е много зряло, защото вместо да ставаме свидетели на усилия, се поставят условия", добави още тя по темата за рулетката на мандатите, цитирана от "24 часа".

Тя сподели, че има разминаване между усилията, които демонстрират политиците по студиата и това, което се случва в НС.

"Вместо да се концентрират върху това да се приеме правителство, те се концентрираха върху това да изслушват министри. Всички в НС в момента искат да са в опозиция на правителството", допълни доц. Киселова. 

"В сряда ще бъде внесено за ново прегласуване наложеното вето и предполагам, че ще стигнем до повторно приемане и държавният глава ще бъде длъжен да го обнародва закона. Според мен машините, няма да могат да бъдат използвани на предстоящите избори, ако това НС не успее да избере правителство", каза тя във връзка с машинното гласуване и заяви, че е по-добре да се гласува само на хартия.