Експерт: България да не приема рубли за транзита на руски газ, имаме право да спрем горивото

Митрофанова заяви, че Москва ще ни плаща с рубли

България има право да спре транзита на руски природен газ, ако не си получи дължимото плащане по договор, заяви пред БНР енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.Той припомни, че през идната седмица има падеж по плащане на преноса на синьо гориво през страната ни.

По-рано руският посланик Елеонора Митрофанова припомни, че България е сред 48-те държави от списъка с неприятелски страни на Москва, което означава, че всички разплащания със страната ни ще бъдат правени в рубли.

Владимиров предупреди, че страната ни е заплашена да изгуби два милиарда лева инвестиция в „Турски поток“, ако „Газпром“ поиска да плаща транзита на руско синьо гориво през наша територия в рубли.

"България не трябва да се поддава на натиск от страна на Москва и всяко действие по предоговаряне на газовите договори трябва да се координира с Брюксел", подчерта Владимиров. По думите му, най-вероятно в договора за транзит на руски газ през страната ни е записано, че плащанията стават в долари.

"Това, което може "Газпром" да използва, е вероятно клауза за форсмажорни обстоятелства и то е за да приравни санкциите към такова обстоятелство, което налага промяна на условията по договор с „Булгартрансгаз“ за транзит на синьо гориво", обясни Владимиров, като предположи, че може руският газов доставчик да предложи прихващани: "Булгаргаз" заплаща в долари за потреблението на руски природен газ по дългосрочния договор с "Газпром" и вероятно по този начин може да се прихваща транзита, който "Булгаргаз" получава като плащане от "Газпром", но това трябва да се уреди през „Българския енергиен холдинг“, който е принципал и на двете газови дружества."

"Знаете, че експозицията на "Булгартрансгаз" към "Газпром" е огромна, "Булгартрансгаз" е направил гигантски инвестиции - повече от 2 млрд. лева в строителството на "Турски поток" на българска територия. Тези средства ще бъдат възстановени именно чрез плащането на транзитни такси от страна на "Газпром". Така че, изключителен риск е да се съгласяваме да получаваме плащания в рубли, когато рублата се срина на международните борси."