Емилия Милчева: От ПП-ДБ не чуваме отговора на най-важния въпрос: "С кого бихте управлявали"

Емилия Милчева

Емилия Милчева

"Мисля, че ще имаме две различни крила на ДПС в парламента", прогнозира пред БНР журналистът Емилия Милчева, след като станаха ясни водачите на листи на всички партии и коалиции, които ще участват на предстоящите предсрочни парламентарни избори. 

Тя коментира обвиненията на Делян Пеевски към Ахмед Доган, че бяга от пряк двубой с него.

"Това е много добра тактика от страна на господин Пеевски. Да остави "новото начало" в лицето на кмета на Кърджали – Ерол Мюмюн, който кара своя първи мандат и който с цялостното си поведение и публични изяви до момента се противопоставя на сегашното управление на господин Хасан Азис, който е свързан с крилото на господин Доган. От една страна - нямаме лидерски сблъсък, но от друга - виждаме битка между автентичното ДПС и т.нар. "ново начало" на господин Пеевски. 

Там ще видим борба между общинската администрация. В листите на Делян Пеевски са кметовете на Кърджали, Черноочене и Джебел. Общинските  администрации, техните семейства и свързаните с тях бизнеси ще работят усилено за тези избори. От другата страна, имаме общините Момчилград, Крумовград и Кирково, които ще се противопоставят на фракцията на господин Пеевски. В крайна сметка ще видим една битка "моите общини по-добри ли са от твоите общини".

Тя коментира факта, че бившият вътрешен министър Калин Стоянов е водач на листа на "ДПС – Ново начало", консолидирано около Делян Пеевски.

"Мисля, че той по някое време е бил рекетиран от господин Пеевски. Но това ни показва и колко много хора биха искали да бъдат зависими от господин Пеевски, за да имат по-добра кариера". 

Милчева анализира и включването в листите на "БСП – Обединена Левица"  на имена като доц. Наталия Киселова, доц. Атанас Мангъров и Евгени Минчев, както и опасенията, че там пак са надделяли хората, които имат отношения с Делян Пеевски. Пред БНР Татяна Дончева дори посочи Драгомир Стойнев и Кирил Добрев като такива.

"За господин Кирил Добрев отдавна има много обосновани предположения. Неговият бизнес работи чудесно и с кръговете на ГЕРБ, и с кръговете на ДПС.

Доц. Наталия Киселова и доц. Атанас Мангъров са експерти в своята област, но това не помага особено на ретро облика на листите, които изглеждат като едно БСП от началото на прехода, но с пъти по-малко избиратели. Проблемът е, че БСП не може да поднесе автентични леви послания и политики".

Милчева анализира въпроса за потенциалните партньори на ГЕРБ след изборите.

"Знакът, който ГЕРБ дава, номинирайки кметове, всъщност е един доста позитивен сигнал към електората на партията. Не само защото се ползват с голяма подкрепа, но в известен смисъл са и символ на стабилността. Нямаме местни избори по няколко пъти в годината. Това е добра политическа тактика.

"Господин Борисов обаче показва една доста голяма политическа всеядност, която не мисля, че би харесала на европейските партньори на ГЕРБ. Разтваряйки широко ветрилото, има и известна безпомощност, която струи от партията. Ако не успеят да съставят за пореден път правителство, това ще е доста лошо за техния политически имидж и репутация".


Тя анализира листите на ПП-ДБ и възможността с тях да си върнат част от гласоподаватели.

"Като цяло,  листите не предлагат нещо кой знае колко ново. Единственото ново е, че в техния опит за публично говорене се промъква едно обръщане към младите хора. Но не чуваме отговора на най-важния въпрос: "С кого бихте управлявали". Колкото по-рано изяснят на избирателите този факт, толкова по-добре".