Евроатлантизмът загуби 500 000 гласа заради безумната омраза и конфронтация между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Момчил Дойчев

Момчил Дойчев

Доц. Момчил Дойчев

Декларативният евроатлантизъм в лицето на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС загуби общо 500 000 гласа в сравнение с предишните избори! Половин милион проевропейски и проатлантически избиратели бяха изгубени поради безумната политика на омраза и конфронтация от страна на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: съответно най-много 320 хиляди загуби ППДБ, 187 000 гласа загуби ГЕРБ-СДС, 25 000 загуби ДПС. 

За сметка на това макар БСП очаквано да се срина с 85 000 гласа, а Възраждане неочаквано с 65 000, се появи нова проруска партия в лицето на Величие, ИТН увеличи с 25 000 своите избиратели и като цяло

антисистемните и проруски партии увеличават присъствието си

в парламента като общо събират над една трета от подадените за тях гласове. Така демагоско-популистките, антидемократични, антиевропейски, авторитарни и по същество антибългарски партии, заедно с проруския президент Радев получиха солидна основа да спъват работата на новия парламент и блокират създаването на ново редовно работещо правителство. Основна вина за това носят лидерите на всички т.нар. проевропейски и проатлантически партии, които трябва да поемат своята отговорност. Проблемът е, че те отразяват настроенията и на техните избиратели, което означава, че с който и да бъдат сменени, те ще продължават същата линия на конфронтация помежду си, която ще срине цялата не само партийната, но и демократична политическа система след евентуални нови избори през октомври.