Евродепутат Клеър Дейли с отговор до адвокат Станев: Ще изучавам вашата страна, корупцията тук е ендемична

Клеър Дейли и Станислав Станев

Клеър Дейли и Станислав Станев

Ирландският евродепутат Клеър Дейли изпрати отговор до пловдивския адвокат Станислав Станев. Преди дни той я атакува с открито писмо, в което я упрекна, че говори като жълта опозиционна преса и не познава проблемите в България. Повод за реакцията му стана проведеното преди дни заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред.  Дейли отправи остри критики към управлението в България, отношението към малцинствата, медиите и действията на прокуратурата.

Ето отговора на ирландката:

Здравей Станислав,  
Благодаря много, че отделихте време да се свържете. Бъдете сигурни, че внимателно съм анализирала ситуацията в България и ще направя още повече занапред. Безспорно е, че България е най-бедната страна в ЕС и тази, в която корупцията е ендемична. Всички изявления са политизирани, което не ги прави фалшиви. От сега нататък ще изучавам кашата по-отблизо и се надявам страната да получи промяната, която е крайно необходима.

И ответната реакция на адвокат Станев:

Уважаема госпожо Дейли,

Благоадря Ви за отговора! Искам да Ви обърна внимание, че наистина не е задължително политизираните изказвания да бъдат неистина, но в случая (Вашето изказване) почти няма истина и е основно манипулации. Забелязвам, че Вие наистина детайлно сте се запознали със ситуацията в България. Но не с истинската, каквато е в реалния живот, а с тази, която е в опозицонните медии. Същите медии, които сакрализират икономически олигарси, забогатели по неизвестен начин. Т.е. Вие познавате ситуацията в България от очите на тези, заради които страната ни не е богата; заради които не може да навакса своето изоставане. Става въпрос за хората, които забогатяха именно благодарение на корупцията. Сега, когато възможностите на тези хора да продължават да живеят извън (над) закона, драстично намаляха, те започнаха с фалшивите новини и с манипулациите. Явната цел е да пречупят закона, за да продължат да живеят в удобно беззаконие. Явно техните лъжи са доста успешни, щом толкова ефективно са успели да заблудят евродепутат, който да се излага, говорейки от високата трибуна на Европейския парламент небивалиците на олигархията в България. Казвам заблудили, защото не смея и да си помисля, че е възможно да знаете каква е истината и въпреки това да настоявате на лъжата. Ако действително искате да знаете истината за България, има много способи, по които да я откриете. И това не са източниците, които удобно ви предоставят - удобни за мафията материали. Ако пък не искате да знаете истината и държите на манипулациите, мога само да изразя съжаление, че уважаваната от мен Ирландия, в която имам толкова приятели смятат, че е удачно евродепутатите им да бъдат такива.