Фонд "Земеделие" е глобил с десетки милиони нередовни къщи за гости, но не казва кои

След разразилия се през пролетта скандал с къщите за гости, ползвани като частни имения, Държавен фонд "Земеделие" е открил още нарушения и към момента е написал актове за глоби за 38 млн. лв., пише в.Сега. 

Фондът твърди, че са проверени 288 проекта, наложени са санкции в размер от 5 до 100% от полученото еврофинансиране, а основните провинения били неизпълнение на заложения бизнес план и за обещани, но неразкрити работни места.

ДФЗ обаче отказва да съобщи кои са конкретните обекти и нарушители под претекст, че в момента вървели срокове за обжалване на актовете.

Проверките са обхванали само 288 проекта за селски къщи, тъй като за останалите 5-годишният период на наблюдение вече бил изтекъл. През пролетта се говореше, че над 750 проекта за селски туризъм са получили безвъзмездна помощ и трябва да бъдат проверени. Бройката явно е била редуцирана поради изтичане на мониторинга.

Най-голямото разкритие досега е разкритието, че зам.-министърът на икономиката Александър Манолев също се е възползвал от програмата и чрез подставено лице си е направил имение с минерална вода. Манолев също загуби поста си, като до момента той е и единственият обвиняем по проверката на прокуратурата, започнала през май.