Геновева Петрова: Въпросът е дали ПП и ДП ще преглътнат да бъдат в ролята на Мария Габриел

Геновева Петрова

Геновева Петрова

“По правило партийните лидери печелят най-голямо доверие от страна на собствените си избиратели, а при ДПС в момента е много интересен начален етап, при който господин Доган се ползва с одобрението на мнозинството от симпатизантите на ДПС, докато за господин Пеевски почти половината от тях все още не определят конкретно отношение. Как ще се развие оттук нататък подкрепата за него вътре в самата партия е интересен и важен въпрос не само от гледна точка на обществените нагласи, но също така и от гледна точка на бъдещата политика в страната”, коментира Геновева Петрова от “Алфа рисърч”.

“Когато един представител, партия или който и да е получи реално по-силна и много несъизмеримо политическо влияние, в сравнение с общественото доверие, което съществува към него, изходът и резултатът от тази ситуация сме го виждали няколко пъти и той винаги, по правило, е по-силно изразено обществено недоволство. Понеже говорим за господин Пеевски, нека да си спомним 10 години по-рано, когато той беше в центъра на общественото внимание и когато пак беше ситуация, при която той и ДПС бяха в положение да получат наистина несъизмеримо с обществената подкрепа към тях политическо влияние”, каза още тя.  

Раздаването на квалификации от едни представители на институции по отношение на други е изключително вредно “за цялата среда”, категорична е тя: 

“Именно по този начин се получава това разположение на средата и, респективно, ситуация, при която хората използват започват да гледат на всички институционални представители, на които би трябвало по принцип да разчитат за различни неща, като на хора, които просто се карат помежду си и се опитват да получат по-голямо влияние".  

Ще има по-различно правителство след ротацията, убедена е тя:  

“Много е възможно, поне от всичко, което до момента наблюдаваме, да се случат по-съществени персонални промени в Министерски съвет при ротацията. Като цяло управленското мнозинство ще се запази, формулата ще се запази, но е възможно да има повече от очакваните персонални промени в кабинета. Дали ПП и ДП ще преглътнат да бъдат по-скоро в ролята на Мария Габриел, това е любопитен въпрос. Поне от начина, по който те до момента участват в това управленско мнозинство, смятам, че може би ще им се наложи да го направят”.