Георги Коритаров: ДПС предложи скрита формула за конституционен дебат

Георги Коритаров

Георги Коритаров

Общото впечатление и изводи от днешните изказвания на лидерите на парламентарни фракции се свежда до нещо, което едва ли е голямо откритие - пълна безизходица и невъзможност да се намери решение за изход от кризата, коментира за Faktor.bg анализаторът Георги Коритаров.

И все пак, ако се вгледаме в детайлите и се опитаме да аналазираме отделните послания на парламентарните групи най-силно привлича вниманието позицията на ДПС.

Ще обърна внимание върху един детайл от казаното от Мустафа Карадайъ - формулата за експертно, антикризисно правителство, която беше изведена за пореден път от ДПС беше аргументирана с идеята кандидатът за министър-председтел да бъде излъчен от най- голямата праламентарна група, а кандидатът за вицепремиер, или ключов вицепремиер, да бъде излъчен от втората по големина парламентарна група. 
Поставям акцент върху тази формула, защото по-паметливите сигурно ще си спомнят, че такава беше формулата, с която Желю Желем беше избран за президент от седмото Велико народно събрание.

Той беше издигнат от основната опозиционна група - Съюзът на демократичните сили, а неговият подгласник Атанас Семерджиев беше кандидатгура на БСП. 
Тъкмо тази двойка, излъчени от най-голямата и от втората по сила парламентарни фракции, ме кара да направя следното припомняне и разсъждение:
Седмото велико народно събрание започна работата си и цялостната дискусия по приемането на новата конституция на страната по тази формула - президент излъчен от СДС и вице от БСП.

Въпреки, че днес ДПС предлага кандидатът за премиер на експертното, антикризисно правителство да бъде излъчван от ГЕРБ, а кандидатът за вицепремиер от БСП, аз тук чета една особена скрита конституционна формула за дебат за бъдещ нов обществен договор, при уговорката, че наистина в сегашния парламент такъв конституционен дебат едва ли може да бъде довършен.

Но той, със сигурност, може да бъде маркиран като начало на стратегическа дискусия.

Виждам потенциала на формула за анкризисно, експертно парвителство стратегически ресурс за диалог, който трябва да послужи като основа за разговопри между основните политически сили.

Ако БСП  нанистина откаже да се включи в такъв дебат, не е невъзможно формулата за експертно, антикризисно правителство да бъде преформатирана и в него да вземат участие излъчени представители от останалите парламентарни групи, но с уговорката за ясно обозначена перспектива - излъчва се антикризисно, експертно правителство с условие не просто да гарантира стабилност и приремане на ключово законодателство, но и с идеята това да е предмостие към един стретегически конституционен дебат.

Мисля, че подобна възможност не трябва да бъде пропускана, но тя преминава през отстъпление на ГЕРБ, по-конкретно, оставка на правителството на Бойко Борисов и взлизане в дискусия за излъчване на антикризисно, експертно правителство. 

Разбира се, диалогът, би могъл да започне и преди подаването на фактическата оставка.

Формула, в която правителството остава в същия коалиционен формат с "Обединени патриоти" все повече изглежда обречена на нестабилност от гледна точка на гражданския мир и от гледна точка на собствената му перспектива.