ГЕРБ подготвя коалиционно споразумение, ако не се подпише - няма да има правителство

Бойко Борисов, снимка: ГЕРБ

Бойко Борисов, снимка: ГЕРБ

ГЕРБ подготвя коалиционно споразумение, което ще представи на ПП-ДБ, за споделена отговорност за управлението, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг.

В споразумението ще бъде заложено министрите да са разпределени пропорционално,, с право на вето при назначенията им. Ветото  ще бъде приложено и за назначенията в регулаторите. 

"Повече в такива недоизказани сглобки няма да участваме", каза Борисов.

По думите му, ако не се подпише коалиционно споразумение, няма да има правителство.

"Най- късната възможна дата за ротация е два месеца преди евроизборите", подчерта Борисов.

Борисов допълни, че ще се започне с оценка на министрите, а след това по-пропорционално, според на тежестта на депутатите в НС, да се излъчват и позициите.

"За да направим истинска оценка на министрите, понеже сме отговорна партия, повече в такива сглобки неорганизирани няма да участваме. В рамките на 10 дни ние изготвяме едно коалиционно споразумение. Това започва от мандата, през МС, ще предложим пропорционално с еднакво носене на отговорност, с право на вето и нов преглед на министри", каза той цитиран от БГНЕС.

"Даже сега докато се прави това коалиционно споразумение вадим и темата за КЗК. Споразумението ще е с хоризонт 3 години", заяви Борисов.

"Никой не ни е забил датата 6 март. Денков си дава оставката, но както каза Христо Иванов до април имаме време. След това обсъждаме с ПП. Крайният срок за разбирателство е два месеца преди евроизборите", обясни Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и пътуванията в чужбина на министрите от кабинета.

"В момента имаме кабинет на външните работи. Ако погледнете колко народ се извървя в Париж, в Украйна и някак си всичко, което касае хората в България мина на заден план по темата външни работи. Превърнахме се в пътуващи министри, от които научаваме какво ще се случи в България", каза Борисов.

"Генералният алианс на НАТО каза, че няма план за пращане на войски в Украйна", увери Борисов.

Той отправи критики към министрите.

"В желанието за самохвалство, за самоизтъкване Тагарев си пусна снимка, че ще пътува. Не разбирам това изтъкване пред западните ни партньори. БТР-те са писнати от МВР, но са си още тук, а ние ходим и подаряваме мечове", възмути се Борисов и продължи:

"Ти отиваш на посещение с неизпълнени ангажименти. С каква оценка Тагарев ми маха от Версай да ме поздравява. Първо ще си изпълним ангажиментите досега, а тогава ще поемаме други", коментира Борисов.

"Помолил съм Габриел в последната графа на оценката на министрите да има и отчет. Милена Стойчева 46 нощувки в чужбина, Кирил Вътев 24, Иванка Шалапатова 30, Зарица Динкова над 50-това са истински министри", каза още Борисов.

Очаквайте още подробности.