„Групата за натиск“ с Отворено писмо до Румен Радев: Има пари за ремонт на паметника на окупатора, а за нов герб на сграда на парламента няма

"Групата за натиск"

"Групата за натиск"

„Групата за натиск“ включваща бившите депутати Мартин Димитров, Методи Андреев и Петър Славов разпространиха Отворено писмо до президента Румен Радев. Реакцията им е провокирана от новината, че служебното правителство ще отпусне 390 хил. лв. за ремонт на паметника на окупатора на България – съветската армия.

Ето пълния текст на писмото им:

Отворено писмо

ДО 
Г-н Румен Радев
Президент на Република България

Копие 
Г-н Стефан Янев
Министър-председател на Република България

Уважаеми господин Президент,
Областният управител на София, назначен от Вашия служебен Министър-председател, подготвя ремонт за 390 хиляди лева на паметника на Съветската армия в София. Този монумент, възхваляващ окупационната Червена армия, продължава дълбоко да разделя българското общество. 
Още по-тревожно е, че пари за ремонт на комунистически символи има, а за поставяне на държавния герб на Република България и премахване на стария герб от комунизма върху бившия партиен дом, използван сега от редица висши български институции - няма. Ние от „Групата за натиск“ настояваме за смяната на стария комунистически герб вече близо 7 години и през цялото време ни се обяснява, че нямало средства, независимо, че законът в случая е категоричен и над официалния вход на сградата трябва да бъде поставен българският Държавен герб! Тези 390 хиляди лева, предвидени за ремонта на Монумента на Окупационната Червена Армия (МОЧА), са поне 20 пъти повече от средствата за изработване на нов, съвременен герб.
Не изпитвате ли неудобство, когато България се посещава от официални гости, заедно да се разхождате под стария комунистически герб, отстоящ само на 50м от сградата на Президентството и заимстван от този на СССР?! Това е третото служебно правителство назначено от Вас, което означава, че три пъти сте имали възможност да решите въпроса, но не сте го направили. Това ли Ви е представата за европейска и натовска България?!

Мартин Димитров 

Методи Андреев

Петър Славов

София, 01.10.2021 г.