Хиновски: През 2011 г. са скрити данни, че имаме залежи от 480 млрд. кубични метра шистов газ

Иван Хиновски

Иван Хиновски

В Северозападна България има залежи на шистов газ в размер на 480 млрд. кубични метра, имаме големи залежи от природен газ, но това плаши монополиста "Газпром". Тези данни цитира енергийният експерт и бивш депутат от ИТН Иван Хиновски, който е председател на Българския енергиен и минен холдинг, пред Нова тв.

"Има задълбочен анализ на една голяма американска компания за залежите на газ в България. Този геоложки доклад е укриван от 2011 година. Според цифрите към 2011 година България има залежи от газ, възлизащи на 480 милиарда кубични метра, които биха ни стигнали за 150 години. Тези цифри са в диапазона на оптимистичната прогноза", посочи той. 

По думите му запасите от синьо гориво са в района на Чирен.

"Въпросът е защо от 2011 година тези резултати притесняват голяма част от геополитическите лобита в България и в света. През 2012 година приемаме меморандум за забрана на шистовия газ. Това според мен не е случайно. Тези проучвания сме ги поръчали ние. Те са започнали през 2007-2008 година и са приключили през 2011 година. Те показват, че в Етрополската формация, Северозападна България, има залежи на газ. Забраната за добив на шистов газ идва от много по-високо ниво. Лично аз смятам, че това са интереси на монополиста, който внася газ до момента – "Газпром". Защото той е много притеснен от тези цифри", подчерта енергийния експерт.

Според него протестите срещу шистовия газ в Добруджа преди години са били за заблуда и отклоняване на вниманието от Етрополската формация.

"Цифрите в доклада са за хидравличен фракинг. Отправи се искане за конвенционален добив към същата компания, изготвила първия доклад. И тя ревизира данните.  Вече в добива на шистов газ не се използват химикали, което беше основното притеснение. Никакви химикали не се използват Въпросът е, че ние не си знаем ресурсите", каза още той и призова да бъде отменен мораториумът, който спира всички проучвания.