Христо Панчугов - политолог: „Ситуацията в момента изисква вдъхновяващи каузи“ (видео)

Христо Панчугов

Христо Панчугов

„Нищо не се е променило, освен че се смени победителя, което от една страна показва неспособността на предишните победители да формулират ясен политически дневен ред, който да мотивира още повече българските граждани и да ги изведе от апатията. От друга страна, въпросът за победителя на тези избори беше второстепенен, тъй като очевидно партиите са много паритетни, тоест те са почти изравнение като сили. Аз мисля, че най-голямото предизвикателство и това което вълнува най-много българските граждани е, какъв е планът, как се излиза от тази ситуация, кой е този човек, който би могъл да даде отговор на този въпрос. И за съжаление, все повече някак си се затвърждава усещането, че няма план и това до голяма степен води до ниската избирателна активност.“, коментира политологът резултатите от Парламентарните избори на 2 април.

„Твърде изостанали сме с разговорите, които биха могли да бъдат основа на подобен тип плаващи мнозинства, на подобен тип кабинет на малцинството, експертен кабинет или както там го наричаме, но силно се надявам този път поне да се катализира процесът на разговор, т.е. да започне осмисляне на същността на политиките, които са необходими да бъдат въведени оттук нататък, за да може това да бъде основата на някакво мнозинство.“, казва политологът.

 „Техните позиции по еврото бяха неясни, спорадични, т.е. те наистина не направиха никакъв опит на фона на събираща се подписка за референдум, насочен срещу влизането ни в Еврозоната, а всъщност аз не видях политически позиции от страна на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Те трябваше да запълнят това е пространство. Също така, не видяхме истински последователна и самоотвержена позиция по отношение на кризата в Украйна, особено в началото на развитието на тази криза. Остана едно усещане, едно съмнение, по отношение на това колко точно категорични могат да са те, за да не загубят някой друг избирател“, изразява критично си мнение за предизборната кампания на Коалицията „ПП-ДБ“ Хр. Панчугов.

„Ситуацията изисква в момента вдъхновяващи каузи, тя изисква гражданите да припознаят в политиците истински защитници на своите интереси. Тези, които ще се бият за защитата на тези каузи, и всъщност това е единствения шанс да променим ситуацията, такава каквато е тя в момента. Всичко друго би означавало продължаване на този цикъл, в който ние сме изпаднали, на безвремие и на липса на политическа посока.“, съветва Христо Панчугов.
Целият разговор на Георги Найденов с Христо Панчугов за резултатите от Парламентарните избори на 2 април 2023 г. можете да гледате във видеото: