Инж. Георги Мъндев: Призивите да се извиним за Холокоста са руска хибридна пропаганда (видео)

Георги Мъндев

Георги Мъндев

В навечерието на 80-годишнината от спасяването на българските евреи чухме два противоречащи си призива - да бъде изразена официална почит към спасителите на им начело с цар Борис Трети, и да се извиним като съучастници в Холокоста.

"България като държава винаги е държала на своите поданици, евреите са неразривна част от българската история и ние единствени в Европа сме спасили всички евреи - български поданици, така че няма за какво да се извиняваме" - коментира във "Видимо и невидимо:Контрапропаганда" инж. Георги Мъндев - заместник-председател на Българо-еврейския научен институт. "Спасението им е дело на целия български народ, на който толерантността е изконно качество, така че народът не си присвоява техния морален авторитет", допълни той.

Инж. Мъндев направи този коментар по повод призива на група интелектуалци българската държава да признае отговорността си за преследването и депортирането на евреите през Втората световна война. Според него не е имало никакъв начин Царство България да даде българско поданство на евреите от "новоприсъединените земи" в Македония и Егейска Тракия, тъй като тя само е администрирала тези територии, без да ги управлява. "Спекулацията, че носим вина за депортираните в Треблинка над 11 300 евреи от новите земи, се използва за политически и идеологически цели, и никак не ни помага сега в отношенията със Северна Македония", категоричен е той. Според него цел на руската хибридна политика в тази част на Балканския полустров е да попречи на европейската интеграция на Северна Македония и на Сърбия.

Инж. Мъндев опроверга твърденията, че евреите-поданици на Царство България са били вкарвани в трудови лагери, за "да работят на ангария", че това е било вид "икономически Холокост", като цитира факти, че в тези лагери са работили и българи, и роми, че в тях е имало лекар и зъболекар, че трудовите норми първоначално са били намалени наполовина, за да могат несвикналите на физически труд да ги изпълняват. "Царство България мобилизира трудоспособните български евреи по силата на Закона за трудовата повинност от 1921 г., за да ги спаси". По принцип цялото антиеврейско законодателство не се е спазвало стриктно до самия край на войната. "Висшите политици на България по това време, вкл. премиерът Богдан Филов и вътрешният министър Петър Габровски, са били масони, в ложите са били заедно с едни от най-богатите български евреи, абсурд е да се говори, че са били антисемити", категоричен е заместник-председателят на Българо-еврейския научен институт.

Според него цар Борис Трети е български герой, и благодарение на неговите дипломатически умения той е успял да изпълни волята на народа и да спасим 50 000 човешки животи. "Скърбим за загиналите в Треблинка 11300 евреи от Македония и Егейска Тракия, но не само че няма за какво да се извиняваме, а можем да бъдем горди с факта, че единствени в окупираната от нацистка Германия Европа сме спасили своите евреи" каза в заключение Георги Мъндев.

Президентът Румен Радев ще се присъедини утре преди обед към отдаването на почит пред спасителите на българските евреи в софийската църква "Света София".

Целият разговор на Калин Манолов с инж. Георги Мъндев можете да гледате на