Как за 6 месеца се срива предприятие с 60-годишна история

Калоян Методиев, снимка: БГНЕС

Калоян Методиев, снимка: БГНЕС

Калоян Методиев

Служебният кабинет изволни де когото можа още през август. Влязоха в министерствата с готови списъци като Гестапо и не се спряха. Резултатите днес са пред лицето на цяла България. Вчера избухна поредният корупционен скандал в служебния кабинет. Този път в „Ел Би Булгарикум“. Уволненият изпълнителен директор обвини министъра на икономиката Никола Стоянов  и  директора на Държавната консолидационна компания в корупция и опити за източване на дружеството. Нарече ги  „мафия“! Другата групировка го обвини в закупуване на коли на завишени цени, на вкарване на фирми посредници, на доставка на мляко със съмнително качество. Шефът на ДКК дори заяви по телевизията, че намалените с 30% цени са, защото „продукцията е със съмнително качество“ и „суровината не става дори и за подарък“. С други думи: „Не купувайте нашите продукти!“.  Овъртолиха се във взаимни обвинения в корупция! Некадърното им управление стана достояние на цялото общество. 

Кохортата успя да срине за броени месеци едно от най-стабилните и успешни български предприятия (създадено 1959 г.), което има международна история. Само за 6 месеца го разбиха, увеличиха администрацията, срутиха реномето му и го източиха. От редовното правителство им оставихме подредена къща – с минимален директорски борд от експерти, дружеството беше на печалба, започнаха да се изплащат дивиденти към държавата, стартира проект за нова българска лаборатория за научна дейност с изцяло японско финансиране, качеството на млякото беше безспорно, започна увеличаване на заплатите на работниците и учените.

Въпросите са само и единствено към едноличния собственик на капитала на служебния кабинет – Румен Радев:

1. С каква цел смени ръководствата на всички държавни дружества през август миналата година?

2. Каква връзка имат държавните предприятия с провеждането на изборите, което е работата на един служебен кабинет по Конституция?

3. Защо назначи уволнения за корупция от Корнелия Нинова – Никола Стоянов за министър на икономиката? Откъде го познава?

4. Каква отговорност ще поеме президентът Радев за ширеща се корупция в собственото му правителство, за която масово свидетелстват собствените му назначения?