Какво точно решиха депутатите с вчерашното си гласуване за референдума срещу еврото?


Лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че референдум срещу въвеждане на еврото все пак трябва има. Според него, депутатите не са разбрали какво точно гласуват и всъщност са дали зелена светлина на допитването, без да се усетят.

Проектът на решение на правната комисия отхвърля референдума. При гласуването в зала именно това решение е отхвърлено от мнозинството, обяснява Костадинов. От ПП-ДБ са на обратното мнение - те смятат, че няма проблем с гласуването и волята на парламента против референдума е ясна.

В свой пост в социалните мрежи председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов показва снимка на проекта на решение относно провеждането на референдума, с което се отхвърля провеждането му. Костадин Костадинов твърди, че това проекторешение е било отхвърлено от ПП-ДБ, ГЕРб-СДС и ДПС и според него това означава, че референдум ще има.

Костадинов обвинява юристите от ПП-ДБ, че не могат да подготвят и решение като хората. Смята, че в него са липсвали мотиви, което, само по себе си, го прави нищожно. Председателят на "Възраждане" изразява надежда, че сега, когато крайното решение е в ръцете на президента, той ще се съобрази с решението на НС да насрочи референдум.

Вчера преди гласуването в пленарната зала председателстващият парламента Росица Кирова даде указания, съгласувани с председателя на 49-тото НС Росен Желязков.

"Да обясня за всички - гласуваме предложението на "Възраждане", на организаторите на референдума, което е неподкрепено от комисия. Тоест, който гласува "за", ще гласува за провеждане на референдума, който гласува "против", ще бъде против провеждане на референдума", каза тя.

Последва гласуване, а след това и прегласуване, поискано от "Възраждане". Резултатът показа и двата пъти, че предложението не е прието.

Днес Атноанета Цонева от ПП-ДБ коментира, че проблем с гласуването няма и волята на парламента за референудам е ясна.

"Аргументите, които бяха представени и в правната комисия, и вчера в парламента, начинът по който протече гласуването, независимо, че това е решение, проекторешение не е било изчетено. Няма никакъв проблем по отношение изразяване на волята на Народното събрание какво смята по тази тема и оттук нататък ще се случи. Защото знаем намеренията пък на тези, които поддържат провеждането на референдум - ще гледа този въпрос Конституционният съд", каза тя.

Дали Конституционния съд ще бъде сезиран и от кого предстои да видим. На "Възраждане" не достигат необходимите 48 гласа за целта и трябва да търсят подкрепа от други политически сили в НС.