Калоян Методиев: Президентът дестабилизира политическата система, насъсква партиите, сваля правителства

Ресурсите на държавата вече са в президентската власт, смята той

Калоян Методиев

Калоян Методиев

„Имаме всички елементи на дестабилизирана парламентарна система. Президентът е лъжец”, заяви бившият началник на кабинета на президента Румен Радев - Калоян Методиев пред Нова нюз.

„Пети поредни избори имаме. Президентът е факторът, който дестабилизира политическата система, той насъсква партиите една срещу друга, сваля правителства. Имаме всички елементи на дестабилизиране на партийната система. Вече сме на ръба на това войната да стане явна. Това ще се случи, ако бъде формирано редовно правителство”, обясни Методиев.

По думите му, се създават "паравоенни" политически структури, подготвят се, хвърлят се на избори, дестабилизират се други.

”Действията на президентската институция трябва да се анализират във военен контекст. Комплектоваха една формация като „Левицата!”, хвърлиха едни пари, президентът е подпомагал формацията, от кабинета му са участвали хора”, каза Методиев, който твърди, че за това съществуват дори документи.

Според Методиев се бърза за съставяне на парламент, за да има върху кого да се хвърлят обвинения.

„Ако се състави правителство, то ще започне да бъде сваляно от президентската институция. Увеличиха се заплатите на администрацията, сменя се всичко до чистачка. От понеделник има смени на посланици, на търговски аташета, шефа на ДАНС назначават в петъка. От понеделник се назначават десетки ключови структури. Президентът води война и това са неговите войници”, обясни Методиев.

По думите му служебните кабинети трябва да бъдат премахнати.

„Окопае ли се президентството и в местната власт, ресурсите на държавата вече са в президентската власт”, допълни Калоян Методиев.