Кръстиха улица в София на името на Джеймс Пардю

Кръстиха улица в София на името на Джеймс Пардю, посланик на САЩ в България в периода 2002-2005 година, който почина миналата година. Носител е на орден „Стара планина”.

Пардю беше почетен заради приноса му към развитието на българо-американските отношения и отстояването на принципите и върховенството на закона.

На събитието присъстваха настоящият американски посланик Херо Мустафа, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и синът на Джеймс Пардю - Пол Пардю.

„Добър ден! И с това се изчерпва мащабното ми познание на българския език. Благодаря ви, че признавате и отдавате почит на майка ми и баща ми и на заслугите, които имаха в София. Сигурен съм, че мнозина от вас знаят, че те бяха страстни поддръжници на България и културата ѝ”, заяви генерал-майор Пол Пардю.

„Посланик Пардю беше против корупцията. И последният ми разговор с него беше свързан с правовата държава. Той беше отдаден на тези цели. Фактът, че тази улица ще носи името му толкова скоро след смъртта му, показва негово влияние в развитието на България”, подчерта Н. Пр. Херо Мустафа.

Изключително изтъкнатият дипломат Джеймс Пардю беше посланик на САЩ в България от 2002 до 2005 г. и остана близък приятел на България до смъртта си през юни 2021 г. Разположена в непосредствена близост до София Тех Парк, тази нова улица символизира модернизацията, иновациите и изковаването на общия път напред за нашите две нации. Ние от общността на Посолството сме горди да видим признанието на наследството на посланик Пардю и да продължим неговото добро дело, пише в официалната страница на посолството на САЩ във ФБ.