Мая Манолова на лов за незаконни имоти в парк „Витоша”, над 150 къщи и вили лъхали на корупция

Манолова бори корупцията и в съботния ден

Манолова бори корупцията и в съботния ден

Бившият омбудсман и неуспял кандидат за кмет на София Мая Манолова „отстреля” в съботния ден над 150 незаконни имота, построени в природен парк „Витоша”. На страницата си във фейсбук бившата социалистка, която сега се рекламира като независим борец за обществени интереси разказа подробности от инцидентната проверка:
„Приятели, днес, нищо че е събота, изпратихме сигнали за застрояване на частни домове в рамките на природен парк „Витоша”. Със сигурност нашата проверка установи четири частни къщи, построени в парка през последните години извън законовите регламенти, но по-тревожното е, че още 150 имота в парка могат да ги последват.
Става дума за корупция, видима и с просто око на картите, които публикуваме.
Аз и моите колеги от екипа Войслав Тодоров и Lubomir Popiordanov изпратихме днес сигналите до главния архитект на София, до новите двама районни кметове на Панчарево (независим) и на Витоша (ГЕРБ/СДС), до членовете на архитектурната комисия в СОС, до директора на парк „Витоша” и др. Публикуваме и сигнала. Ето няколко институции, които ще проверим в чия полза работят – в частна – в интерес на приятели с възможности, или в публична – да пазят парка „Витоша” от бетон, както е написано в няколко закона.

Направихме обстойна проверка на двата имота, които след заповед на министър Нено Димов се изключват от обхвата на парка. Те са урегулирани от общината, което е задължителна процедура преди застрояване. За по-големия от тях има интересен факт: става по времето на г-н Борисов като кмет. Но това не са единствените такива имоти. Около 150 терена в природния парк са със същия статут. От 2005 г. насам, след приемането на Плана за управление на парка, са застроени 4 имота. Един от тях получава разрешение дори след влизането в сила на Общия устройствен план на
София, което за нас е безпардонна корупция. Кой е човекът, успял да получи такова благоволение от Общината и екипа на г-жа Фандъкова? Кои са другите трима? Кои са останалите 150? И кой е виновен – те, че опитват? Или администрацията на кмета Фандъкова – че им позволява? Именно за да се разбере, внесохме искане за проверка на законността на строителството. Решението е просто: тези 150 имота трябва да се преотредят и да се включат в парка чрез промени в подробните устройствени планове. Остава да видим дали общинският съвет и администрацията на г-жа Фандъкова ще го направят. Кой ще е „против” да се запази парка „Витоша”? И кой ще е „за” и „въздържал се”? С интерес ще наблюдаваме. Ще инициираме срещи с общински съветници и районните кметове, за да обърнем специално внимание към проблема.
Който и да излива бетон във „Витоша”, който и да му помага, който и да нарушава закона, който и да премълчава по веригата това безобразие, трябва да е сигурен, че ще го покажем на софиянци. Засега показваме само къщите…”