Митрофанова в траур, посолството скърби за агент на руско влияние

Руското посолство в София обяви траур, заради смъртта на важен агент за съветско и руско влияние в България – Любомир Коларов. Вчера стана известно, че той е издъхнал след продължително боледуване. От посолството публикуваха на страницата си във фейкбук жалейка, изтъквайки, че смъртта му е голяма загуба не само за България, но и за Русия.
Подчертават се  публичните му заслуги през последните години: „ Като председател на фондация "Героите на България", построила през 2008 г. паметника на българските опълченци в София по случай 130-ата годишнина от победата в Руско-турската война 1877-1878 гг., а в чест на 135 години от Освобождението издигнала паметник на генерал Й. Гурко. Дълги години е ръководел Сдружение на приятелите на Русия "Ал. Невски", по чиято инициатива през 2007 г. до Руската църква в София е издигнат паметник на Александър Сергеевич Пушкин.“

В дипломатическите среди се знае, че Митрофанова е изключително близка от години с Коларов и първата му съпруга Ирина Бокова.

От средите на БКП/БСП пък коментират, че Руското посолство в София не е излизало със жалейки дори и след разстрела на Луканов и други видни комунистически функционери.
Неслучайно през последните години Любомир Коларов поддържаше режима в Кремъл и никога не се възпротиви срещу убийствената им политика срещу свободна Украйна. 

Коларов бе обявен и за агент на ДС. Вижте какво говорят архивите на тайните служби за него.