На софиянци „промяната“ с Васил Терзиев им струва двойно – за 3 месеца пътната маркировка поскъпна със 110%

Васил Терзиев

Васил Терзиев

Георги Валентинов Георгиев

 Може ли боята за пътна маркировка в София да поскъпне със 110% за 3 месеца? 
Може, ако градът се управлява от ПП-ДБ-Спаси София. 
Месеци наред София остана без договори за поддръжка на пътната маркировка заради бездействието на Васил Терзиев. Вместо да пусне открит конкурс Терзиев даде директно цялата дейност на „Софинвест“. Това е т.нар. процедура „инхаус“, за която ПП-ДБ-СС години наред твърдяха, че е 

порочна практика

 Сега, обладани от собствения си порок, в нарушение на закона дадоха над 11 млн. лв. на общинска фирма, която няма достатъчно техника и екипи, и естествено е превъзложила на частни фирми – без търг, без конкурс. 

Така с новия договор от 21 август благодарение на екипа на Терзиев стигаме до увеличение на цените за всяка отделна дейност по маркирането между 44% и 110%.
За най-често изпълняваните дейности увеличението по договора на Терзиев е между 60% и 110% надценка спрямо най-високите стари цени при Фандъкова. 
Това се вижда от публикувания договор от 21 август 2024 г., с който за полагането на 1 кв. м пътна маркировка боя общината плаща 65,36 лв., спрямо 28,40 лв. по предходните договори. Това е същата пътна маркировка с бяла боя тип "студен пластик" с перли и дебелина 2,5 мм, само че при „Промяната“ цената й скочи със 110%. 

Със 103% се е увеличила и цената на временната пътна маркировка с бяла маркировъчна лента. За нея софиянци вече плащат 158,71 лв. на кв. м. спрямо цената до преди няколко месеца от 78 лв. на кв. м.
„Само“ 96% е скочила цената за софиянци на маркировка с бяла боя тип "термопластик" с перли - от 21 лв. на 53,82 лв. 
За 20 позиции по договора на Терзиев поскъпването е от 44% до 110%.
Накратко,

 „Промяната“ на софиянци им струва двойно

 Настоявам политическото ръководство на ПП-ДБ незабавно да обясни действията на Васил Терзиев и да отговори ще сезират ли прокуратурата за възможни закононарушения?
Васил Терзиев дължи на софиянци отговори на следните въпроси: 
- Защо в нарушение на всички правила не организира открита процедура по Закона за обществените поръчки и остави София без действащи договори за пътна маркировка? 
- Защо възложи маркирането в нарушение на Закона за обществени поръчки на фирма без капацитет, техника и опит? 
- Защо цените на 20 от позициите са между 44% и 110% по-високи - как са обосновани тези рязко повишени цени за същите услуги при същите технически изисквания?