Николай Костов: Проблемът с липсата на лекарства никога не е бил толкова сериозен

„Проблемът с липсата на лекарства никога не е бил толкова сериозен, колкото сега, заяви пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

По думите му основната причина за това е повишеното потребление през последните две години.

„Проблемът никога не е бил толкова сериозен, колкото е сега, за последните 10 години. Списъкът с липсващите лекарства е много голям, като сериозен е проблемът с медикаментите, свързани с COVID. Поради високото потребление на тези лекарства има дефицит в областите, в които са използвани преди COVID. Нарушените вериги на доставки и производство са сред основните причини за дефицита”, добави още той.

„Проблем е и паралелният износ. Имахме среща със здравния министър, запознат е със ситуацията, но не зависи много от министерството. Надявам се да има промяна в информационната система и да не може да се заобикаля толкова лесно. Разраства се и търговията на черно с медикаменти, като потребителите са принудени да си закупят основни лекарства от съседни страни”, каза още Костов.

„Цените на лекарствата, предлагани без лекарско предписание поскъпват. Медикаментите с рецепта задържат досегашните си нива, дори се усеща поевтиняване. Кризата обаче ще се отрази върху клиентите. Някои от тях вече се отказват от лекарствата, които досега са приемали, заради високите цени.

Николай Костов е категоричен, че в този момент изключително подходящо е намаляването на ДДС-то на лекарствата.

„Това ще направи медикаментите по-достъпни, ще намали и тяхната цена”, каза още той.