Николай Кръстев: СПЦ ще ни подкани да признаем автокефалността на МПЦ - поредното унижение, което ще трябва да преглътнем

България изпусна един невероятен шанс да станем църква майка на МПЦ, подчерта журналистът

Николай Кръстев

Николай Кръстев

Дойде времето да бъде призната Македонската православна църква (МПЦ) под името Охридска епископия. Така тя ще се появи като самостоятелна православна църква. На Петдесетница може би ще бъде оповестен томосът от Вселенската патриаршия, която е първа сред равни. Това заяви в студиото на БНТ журналистът Николай Кръстев. 

Сръбската православна църква (СПЦ) реши да не пречи на своята страна и да признае автокефалността на МПЦ. Тя показа колко прагматична може да бъде СПЦ - това, което не направи Българската православна църква (БПЦ). Тя показа как се прави с църковни дела политическа дипломация. България можеше да бъде в ролята на СПЦ още преди 4 години. Тогава нямаше нужда да пазим дипломатичност по отношение на СПЦ,  трябваше да бъдем по-активният играч на Балканите и да отговори на щенията на българския народ – да признае МПЦ за своя дъщеря, аргументира позицията си Кръстев. 

Ще видим финално какво ще бъде записано в томоса, но определянето на МПЦ като Охридска епископия може би се свързва с Охридското споразумение. БПЦ можеше да признае за връзката й с Охридската епископия като нейн наследник. Трябваше БПЦ да бъде много по-активна, да направи споразумение с МПЦ, но за жалост не беше постигнато нужното сближаване заради недооценяване на ситуацията. Нещата не бяха премислени добре. България изпусна един невероятен шанс да станем църква майка на МПЦ, подчерта журналистът.

Сега ситуацията ще дойде до там, че СПЦ ще ни подкани да признаем автокефалността на МПЦ – трябва да преглътнем поредното унижение, заключи Николай Кръстев.