Николай Ненчев: Иван Гешев няма да стане главен прокурор, ще бъде принуден да се откаже от състезанието

В един момент Бойко Борисов също ще се разграничи от кандидатурата му

Николай Ненчев

Николай Ненчев

„Евроатлантическата интеграция в България е застрашена. Самият Леонид Решетников казва, че трябва да се помогне на страната ни да се „преориентира“ към бъдещия Евразийски съюз“. Това заяви в предаването „Свободна зона“ в ТВ Европа лидерът на БЗНС Николай Ненчев. 

„В рамките на няколко дни ДПС ще обяви подкрепата си към Мая Манолова. Целта е да се влезе в много тежка и непредсказуема политическа криза. За мен не звучи никак благоприятно, ако Мая Манолова спечели София, а не дай си боже БСП да спечели и още няколко областни градове. Тогава директно ще влезе в тази тежка политическа криза“, допълни бившият военен министър. Той коментира и избора за нов главен прокурор и общественото недоволство срещу кандидатурата на Иван Гешев. 

„Не вярвам, че Иван Гешев ще бъде избран за главен прокурор. Очаквам остра реакция от Европейския съюз, от Европейската народна партия, както и от останалите европейски институции. Убеден съм, че това няма да помогне по никакъв начин на управляващата партия ГЕРБ. Реакциите създадоха впечатление, че Бойко Борисов и партията му стоят зад кандидатурата на Иван Гешев. Това означава, че голяма част от хората, които са позиционирани в демократичната общност, ще реагират отрицателно и вероятно ще потърсят друга алтернатива. Допускам, че самият Гешев ще бъде принуден да се оттегли като кандидат за главен прокурор и дълбоко вярва, че това ще се случи чрез обществен натиск. Допускам, че и самият Бойко Борисов ще се разграничи от кандидатурата му. При много силен обществен натиск накрая Иван Гешев ще бъде принуден от хората, които до днес го подкрепят, да се откаже от състезанието“, коментира Ненчев.