Нинова: Ще видите на втория тур дали ще гласувам за президент, социалистите да решават сами на балотажа

"Продължаваме промяната" спечелиха изборите с помощта на Радев

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

"Кирил Петков и Асен Василев поискаха днес срещата да бъде само лидерска и отправиха покана за съставяне на общо правителство, начертахме пътна карта това да се случи. Следващите дни ще излъчим експертни групи, които да съставят една обща програма и след това да подпишем коалиционно споразумение за съставяне на правителство", заяви пред бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова, която преди часове подаде оставка от поста.

По думите и, са обсъдени и най-спешните антикризисни мерки.

"Говорихме за общите неща, не за различията", каза още тя.

"Много интерпретации започнаха с тази оставка. Искам да обясня, че когато председаел избран пряко от членовете на партията, при оставка, се свиква конгрес, той трябва да я приеме и след това да се излъчи заместник, който да ръководи партията до избор на нов председател. Тази събота ще има НС, трябва да насрочим дата за конгрес, вероятно в началото на януари. Д тогава аз ще водя преговорите и ще подпиша коалиционното споразумение, ако се стигне до там. В Събота ще искаме мандат и рамка за преговори", обясни Нинова.

"Не сме разговаряли за постове и министри, но при коалиционно спораземние е логично да има министри на БСП", добави тя.

"Четвъртото място на БСП за мен е катастрофа, достойнството ми ме задължава да подам оставка. Оставката е факт и връщане назад няма", заяви тя и показа оставката си пред камерите.

"Да, аз доведох Румен Радев на "Позитано" и си спомням съпротивата тогава. И днес колеги ме питаха какво се е случило. Може би имаме различни разбирания по някои въпроси, например, аз не приех, когато президентът дойде в НС и каза: "Вие сте статуквото, промяната е навън, на площада". Аз спрях ПГ да не реагира, защото те много се напрегнаха. След това лозунга: "Граждани срещу партии" - но партиите са представители на гражданите. Това са принципни различия, няма нещо лично", отговори Нинова на въпрос какво се е случило между нея и Радев.

"Борисов раздаваше обществени поръчки на така наречената опозиция в БСП. Той ги отгледа и отхрани, след като падна Борисов от власт, те се прехвърлиха при служебното правителство. Задкулисието се премести от Борисов при слежубното правителство.Разбирате ли, тези хора, това задкулисие продължава да се държи по същия начин", коментира тя.

"Нарекох "Продължаваме промяната" президентска партия защото те спечелиха изборите с помощта на Румен Радев. Предупредих президента Радев Антон Кутев докато е говорител на служебния президент да не изразява публично партийни позиции. Казах му, че това му вреди. Инициативният комитет също отрече, че са се намесили в партийните дела на БСП. Още преди да излязат окончателните резултати те изпратиха писмо с искане на оставка", каза Нинова.

"Ще видите на втория тур дали ще гласувам за президент", отговори два пъти на въпроса дали ще гласува на балотажа за президент.