Одобрението за подкрепата от ЕС за Украйна е най-ниско в България и в Гърция


Одобрението за подкрепата на Европейския съюз за Украйна е най-ниско в България и в Гърция

Гражданите считат, че демокрацията остава най-важната ценност, за която Европарламентът трябва да се бори. 72% от респондентите смятат, че страната им е спечелила от членството в ЕС.

Демокрацията, правата на човека и свободата на словото са от първостепенно значение за гражданите на ЕС, които призовават Европейския парламент да защитава тези ценности, залегнали в основата на нашия Съюз. Това е един от основните изводи от проучването на Евробарометър на Европейския парламент за есента на 2022 г., чиито резултати бяха публикувани днес, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Проучването, проведено между 12 октомври и 7 ноември 2022 г., показва, че 74% от гражданите на ЕС одобряват подкрепата на Европейския съюз за Украйна след инвазията на Русия. В 24 държави членки на ЕС, по-голямата част от гражданите са съгласни с подкрепата от страна на ЕС. Най-значителните стойности са регистрирани в Швеция (97%), Финландия (95%), Нидерландия (93%), Португалия (92%) и Дания (92%), докато в България и Гърция подкрепата е най-ниска - 48%. Десет месеца след началото на войната в Украйна подкрепата за конкретните мерки, предприети от ЕС – под формата на санкции срещу руското правителство или финансова, военна или хуманитарна подкрепа за Украйна – се запазва на същото високо равнище от 73% (49% за България).

Проучването на Евробарометър потвърждава твърдия ангажимент на европейските граждани не само да подкрепят Украйна, но и ценностите, върху които се гради Европейският съюз. В отговор на въпроса кои ценности следва да защитава приоритетно Европейският парламент, респондентите посочват най-често демокрацията (36%), следвана от защитата на правата на човека в ЕС и по света (29%) и свободата на словото и мисълта (28%). Гражданите искат тези основополагащи ценности на ЕС да бъдат отстоявани в Съюза и извън него. Същите тези ценности се защитават ежедневно от украинската страна след непровокираната и необоснована инвазия на руските войски.

В България, гражданите посочват върховeнството на закона и свободата на движение като приоритетни.

Гражданите също така ясно усещат въздействието на руската война в Украйна. Поради войната и последиците от нея близо две трети от гражданите на ЕС смятат, че животът им ще се промени (65%), или +4 процентни пункта в сравнение с април – май 2022 г.

В същото време гражданите виждат действителна стойност на членството в Европейския съюз, като 72% от европейците и 60% от българите заявяват, че страната им е спечелила от членството в ЕС. Запитани защо мислят така, респондентите най-често се позовават на приноса на ЕС за поддържането на мира и укрепването на сигурността (36%, или +6 процентни пункта в сравнение с ноември – декември 2021 г.). Най-голямо увеличение се наблюдава в Латвия (+16 процентни пункта), Литва (+15 процентни пункта), Естония (+12 процентни пункта), Нидерландия (+13 процентни пункта), Малта (+11 процентни пункта) и Полша (+11 процентни пункта), което показва вероятното въздействие, оказано от руската война срещу Украйна. Сред другите посочени причини се открояват ползите от сътрудничеството между държавите от ЕС (35%, или +3 процентни пункта) и приносът на ЕС за икономическия растеж на съответната страна (30%, без промяна).