Огнян Минчев към сценариста Сиромахов: 7/8 и пада цялата държава

Иво Сиромахов

Иво Сиромахов

Пост на Иво Сиромахов, един от сценаристите на Слави Трифонов от вчера разбуни кошера във Фейсбук. Сиромахов си призна, че човек харесва мажоритарната система, само докато влезе в парламента. Позицията му е важен щрих от поведението на партия „Има такъв народ” през първите два дни в новия парламент. Въпреки обещанието партията на Слави недвусмислено показва, че мажоритарната система не й е първа грижа сега.

Ето как политологът Огнян Минчев коментира думите на Сиромахов:
„Разликата между избирателната система (както и всички други институционални процедури на държавата) и Тайсън кючек е в това, че при зле обмислена смяна или промяна - "7/8 и ще си паднала" - пада цялата държава или важни части от нея. Нашата държава и без това е паянтова - хайде да не я събаряме на юруш! 
P.S. За любознателните - има една комисия на Съвета на Европа, Венецианска комисия й викат, тя не препоръчва сериозни промени в избирателните закони и правила за следващия изборен цикъл. Счита се, че промени трябва да се правят с дългосрочни съображения - най-рано за по-следващите избори. Ние досега не сме спазвали тази препоръка. Така ли ще я караме пак?”

ivo_siromahov_tuit.jpg