Грозен скандал в НС: БСП отказа да осъди терористичния акт в църквата "Света Неделя" и излезе от залата

"Осъждаме престъпленията на комунизма и призоваваме всички партии в 45-ото Народно събрание да направят същото", заяви заместник-председател на ПГ на ГЕРБ - СДС и лидер на СДС Румен Христов в декларация от името на група.

"Чух, че е говорено за саботаж и понеже се връщам от панахида в "Св. Неделя" ще прочета декларация от името на ГЕРБ - СДС", каза още Христов.

Тя е по повод 96-ата годишнина от атентата в църквата "Св. неделя" и беше прочетена от лидера на СДС въпреки виковете от банките на БСП, а депутатите и напуснаха демонстративно залата.

"Днес се навършват 96 години от атентата в църквата „Света Неделя“, най-кървавият в България и Европа, в продължение на десетилетия, дело на военната организация на Българската комунистическа партия.

На Велики четвъртък през 1925г. загубват живота си над 200 българи, между които жени и деца, а повече от 500 са ранени. 
Тази жестока рана в българската история никога няма да зарасне! 

Атентатът е извършен по време на опелото на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите.
Основната цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната и цар Борис III.

Днес, на тази черна дата, ние от коалицията ГЕРБ-СДС за пореден път осъждаме престъпленията на комунизма и призоваваме всички парламентарни групи в 45 Народно събрание да направят това.

Ние вече внесохме предложение в Столична община да бъде изграден мемориал на жертвите на атентата в пространството пред църквата „Света Неделя“.

Поколенията трябва да знаят и да помнят", завърши Христов.

Припомняме, че БСП отказва да признае атентата в "Света Неделя" за терористичен акт, дори беше издадена книга с автор Велислава Дърева, според която, не членове на БКП са извършили престъплението, а става дума за провокация.