От 1 април аптеките може да спрат да отпускат лекарства по НЗОК



Без лекарства по здравна каса от 1-ви април може да останат хиляди пациенти у нас. Причината е провалените преговори за преподписване на договора между аптеките и касата, каза в студиото на Euronews Bulgaria председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Така на практика лекарствата ще останат без заплащане и хората ще трябва да ги купуват сами.

По време на преговорите е направена и друга промяна. При предписан определен брой опаковки лекарства, касата покрива толкова колкото са по рецепта. Ако в аптеката не са налични всички опаковки по предписание, касата няма да покрие стойността на рецептата.

От касата предлагат или да се отпускат всички предписани лекарства по рецепта или нищо. Така ако пациент има три предписани медикамента, но в аптеката има само два от тях, той няма да получи двата и да търси третия другаде, а няма да получи нищо. Това според нас ще доведе до ограничаване на достъпа до терапия. Ограничаване на права на пациента и вменяване на задължения.

“От страна на НЗОК бяха поставени изискания за нови изменения, които не са били предмет на обсъждане преди това”, става ясно от позиция на Българския фармацевтичен съюз. 

Те подчертават, че от НЗОК искат пациентите да са задължени да получат всички, изписани от лекаря медикаменти, но някои пациенти не могат или не желаят да ги купят.

"Ако исканите от НЗОК промени влязат в сила, ще се отнемат права на пациентите и ще им се вмени задължение. Български фармацевтичен съюз категорично отказва да участва в създаването на подобни ограничения, които противоречат на основен правен принцип за свободен достъп до здравна грижа, в това число – и на достъп до лекарствени продукти", пише в позицията.