Пет години от първия български протест срещу кремълската агресия (видео)

Точно преди пет години, на 21.02.2015 г. стотици хора, убедени демократи и  евроатлантици макар и с различни  партийни симпатии, участваха в  София в организирания от група граждани, първи митинг озаглавен „Стоп на кремълската агресия“. 

Събитието, провело се пред сградата на Президентството,  бе по повод навършването на една година от кървавите събития на Майдана в Киев и последвалата агресивна военна агресия на Руската федерация срещу независима Украйна. Тази война погуби хиляди украински животи и продължава да взема жертви всеки ден. Руската федерация окупира Крим, Донецка и Луганска област в Украйна и продължава да дестабилизира страната.
На митинга ораторите Димитрин Вичев, Александър Йорданов, Олена Коцева, Иво Инджев, Спас Гърневски и др. осъдиха агресивните действия на Кремъл и призоваха българското правителство активно да се противопостави на започналата мощна  пропагандна война на Кремъл срещу България и страните от Европейския съюз. 

Днес, пет години по-късно, става все по-ясно че призивите на демократичното евроатлантическо общество в България не бяха чути. Разгърналата се всеобхватна хибридна агресия срещу България доведе до тежки поражения върху съзнанието на българите. Стотици хиляди хора са вече зомбирани от лъжите и манипулациите в интернет пространството и в медиите. Засили се недоверието към НАТО и ЕС, антиамериканизма, ксенофобията и национализма, които продължават да бъдат всекидневно подклаждани от Кремъл. В резултат и на това в президентството, парламента и правителството бяха избрани проводници на интересите на Кремъл, издигнати и подкрепяни от проруските партии в България. 
След тези пет години изводът е, че  България продължава да бъде несигурен член на НАТО и ЕС и остава все така зависима от Русия.