Петър Атанасов: Военният преврат в Чили е предотвратил гражданската война (видео)

Петър Атанасов

Петър Атанасов

Петър Атанасов е историк и дипломат. От 2001 до 2007 г. заема длъжността - временно управляващ българското посолство в Чили. Той е член-кореспондент на Общността за история и география на Чили. Кавалер е на един от високите ордени на република Чили на името на генерал Бернардо Хигинс. Днес той гостува на Васил Данов в предаването „Видимо и невидимо: Абордаж“.

През очите на историка Петър Атанасов, Чили е една прекрасно организирана държава, с топли и приятни хора и с всичко, което може да се намери, в която и да е европейска държава. По време на пребиваването си там той успява да се запознае с изключително достойни и интересни хора, „с членове на семействата на героите от 1973 г. и от двете страни на барикадата“. 

На 11 септември 1973 г. е извършен военен преврат в Чили, който сваля социалистическото правителство на Салвадор Алиенде, той е „убит“, властта е завзета от военната хунта, оглавявана от ген. Аугусто Пиночет и тази хунта извършва невероятни „престъпления“, а Аугусто Пиночет, заедно с другите „кръволоци“ и „убийци“ „потиска“, „мъчи“ и „избива“ чилийския народ през следващите близо 20 г. „Всичко това са клишета от социалистическото ни минало – напр. „хунта означава съвет, т.е. „военна хунта“ е военен съвет.“, казва П. Атанасов.
Историкът припомня, че „убийството“ на Салвадор Алиенде, всъщност е „доказано самоубийство, защото версии винаги излизат много в такива случаи и беше много важно да се докаже за какво става въпрос. Официалната версия, приета от всичките (партии – бел. ред.) - леви, десни, център и от неговото семейство е самоубийство. Така че в тези няколко клишета има няколко неверни работи.“

Всъщност Алиенде, противно на това което се говори, управлява с правителство на малцинството, не е пряко избран от Парламента на Чили (според тогавашната конституция) и най-важното, че той и неговата коалиция от леви партии подписва меморандум от 25 точки, който би попречил за установяването на лява диктатура в страната. „По-късно, в едно интервю пред много известен френски журналист, Алиенде казва, че подписването на тези гаранции са тактически ход и не смята да ги спазва.“ 
Социалните програми, които Алиенде обещава при избирането си, форсират рязко инфлацията в Чили, изправят по-заможните срещу по-бедните, и в крайна сметка изправят чилийската икономика пред крах. „Най-важното, което винаги се „пропуска“, че военните се намесват, след като две от основните власти са обявили, че президентът е превишил правата си и се е поставил извън закона - Върховния съд и Долната камара на Парламента.“ 

Военният преврат в Чили е извършен за да се избегне гражданската война в страната.
От днешна гледна точка резултатите от проведените след преврата реформи са: растяща икономика, намаляваща бедност, страната е на едно от челните места в Южна Америка по БВП на глава от населението, увеличава се броя на университетите в страната.

Целият разговор на Васил Данов с Петър Атанасов в предаването „Видимо и невидимо: Абордаж” можете да гледате във видеото: