Плевнелиев: На следващите избори ПП-ДБ ще имат минимум 5% по-нисък резултат

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

"Следващият премиер на България се казва Мария Габриел. Тя ще бъде министър-председател на едно програмно експертно правителство", заяви пред Нова телевизия президентът от 2012 г. до 2017 година Росен Плевнелиев.

Според него Габриел би отворила всички врати за България в Брюксел.

"Отдавна говорим за това и беше крайно време да се осъществи. ГЕРБ има огромна база данни от хора, които са се доказали и в България, и по света. В последните месеци съм приятно изненадан, че в ГЕРБ-СДС решенията се взимат екипно", обясни Плевнелиев. По думите му за доверие се работи, а не се получава даром. 

"Когато станах премиер в първото правителство на Борисов, не го познавах. Тоест, ако говорим за доверие, аз не съм го познавал, но видях, че, когато имаш план и ценности, получаваш подкрепа. Борисов си оставя всички опции отворени на масата. В момента България има страхотен шанс да се реши въпросът за еврозоната, Шенген, съдебната реформа и Плана за възстановяване", твърди президентът. 

 И допълни, че едно правителство на Мария Габриел може да продължи много повече от 1 година, но всичко зависи от ПП-ДБ.

"Не съм съгласен експертното правителство да има хоризонт 1 година, ако работи добре", каза президентът във връзка с предложението на Мария Габриел от днес да се създаде експертно правителство за срок от една година.

"На следващите избори ПП-ДБ ще имат минимум 5% по-нисък резултат, помнете ми думата", прогнозира той.

"Те са притиснати до стената от собствените си тези. Ако сте арестували незаконно лидера на ГЕРБ, казали сте, че няма да правите нищо с ГЕРБ, нямате избор. Знаете, че държавата отива в пропастта. ПП-ДБ останаха капсулирани - нищо с ГЕРБ, никога нищо с ГЕРБ. Един политик не бива да дава път на разделението, биткаджийството", каза още Плевнелиев. 

По думите му вариант е ПП-ДБ да си преработят цялото правителство.

"Извинете, но е путинист министърът на труда и социалната политика", заяви той.