Подсъдимият за шпионаж Николай Малинов откри втория конгрес на русофилите в Москва

Николай Малинов

Николай Малинов

Подсъдимият у нас за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов е напуснал страната, за да участва в провеждането на Втория конгрес на Международно движение русофили в Москва. Това научи Faktor.bg от свои източници в Руското посолство. Форумът е открит на 26 февруари, а работата му продължава и днес. В него участват над 300 делегати от 150 държави,  а Малинов е първият му председател.

Освен от Николай Малинов България е представена на форума и от Максим Тополов (представя се за Суворов, б.р.), Тодор Ангелов и Атанас Панчев.

Ние с гордост се наричаме русофили, благодарим ти за тази чест Русия, обяви Малинов при откриването на конгреса. В работата му взе участие и външния министър на Руската федерация Сергей Лавров, който в словото си заклейми колективния Запад и изтъкна огромната роля на русофилите по света. Александър Дугин, известен като шамана на путинизма обяви, че вярва на българския народ, който е братски, славянски и православен, разобличаване на предателската роля на Запада срещу Русия.

Международното движение на русофилите е хибридна путинска организация, целяща да легитимира и пропагандира режима в Кремъл. Провеждането му само дни след убийството на Алексей Навални и преди предстоящите президентски избори цели да представи Владимир Путин като борец за мир и баща на народите, а Русия като жертва на САЩ, ЕС и НАТО.
Във форумите на участниците в конгреса с ирония се коментира и фактът, че един от българските делегати е пристигнал с маратонки и анцунг.