Политолог: Радев обичаше да се изживява като глава на правителството, само дето не можеше да е премиер

Милена Стефанова, снимка: БГНЕС

Милена Стефанова, снимка: БГНЕС

"Няма разлика в управлението на президента Румен Радев през първия му мандат и първите две години на втория", каза пред БНР преподавателят по политология в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Милена Стефанова.

"По отношение на личностни качества и използване на институцията като трибуна не виждам съществена разлика в първия мандат на президента Радев и първите 2 години от втория му мандат. Само ще припомня безкрайните му пословични пререкания с г-н Бойко Борисов като министър-председател. Сега наблюдаваме нещо подобно. Опитва се да бъде морален съдник за повечето активностите на правителството. И това може би издава неговото властолюбие", коментира проф. Стефанова. 

"Конституционната процедура му отреди да отговаря и за изпълнителната власт в страната. Но нормалните президенти някак си излъчват кабинет и не се бъркат в работата му, докато Радев много обичаше да се изживява като глава на правителството, само дето не можеше да се окичи и с това да е премиер", аргументира се политологът.

И се аргументира:

"Визирам като доказателство, че на Европейския съвет ходят премиерите на държавите, а не държавните глави. Но нашият си ходеше неотклонно и в края на краищата налагаше стила на кабинета, което, за добро или за лошо, вече не му се налага, защото имаме редовен кабинет."

Проф. Стефанова е категорична, че президентът не може да бъде алтернатива на управлението, както не може да бъде и опозиция.

"Функциите му са описани в Конституцията и не може да е олицетворяващ едната посока, а фактор да търси национално единение, на практика той не го прави. Той критикува постоянно правителството и това показва неговото властолюбие", заяви проф. Стефанова.