Полк. Владимир Миленски: България показва позорно поведение и по военна, и по политическа линия

Владимир Миленски

Владимир Миленски

България показва „позорно поведение и по военна, и по политическа линия“, а страната е уязвима и се е превърнала в най-слабото място на целия фронт на НАТО срещу Русия, заяви пред БНР офицерът от резерва полк. Владимир Миленски от Атлантическия съвет.

„А къде се напада? И децата, които играят електронни военни игри, знаят, че противникът се напада на най-слабото място. Всички наши съседи подсилиха своята защита, ние по някаква логика, българска, останахме слаби. По някаква друга българска логика твърдим, че самолетите на нашите съюзници, които дойдоха да ни помогнат да пазим въздушното си пространство, няма да имат право да използват оръжие, което е някаква тотална военна шизофрения.“

„Путин започна да признава чрез действията си, че протичането на военните действия се различава в огромна степен от първоначалните му планове и очаквания. Това личи и във воденето на военните действия, личи и във водените преговори, личи и по поведението на големите международни играчи – големите икономики като държави и големите икономически субекти, гигантските световни компании. Отвсякъде сигналите ни казват, че Путин върви към загуба“, коментира Миленски в предаването „Преди всички“. 

Според Миленски по отношение на подготовката си руската армия се намира в миналото и демонстрира „огромна неадекватност“.

„Въпреки че мнозина анализатори през последните години предполагаха и твърдят, че руската армия има огромен скок в своето развитие. Сега виждаме, че този скок, ако го е имало, се оказва доста малък. Щом при такава само военна операция, както те казват, даже не е пълномащабна война по техните представи, вече четвърти генерал загива. Вярно, че те имат много генерали, няколко хиляди генерали и ги хвърлят на бойното поле като съчки.“

Миленски определи като провал това, което досега е наблюдавал по отношение на организацията и логистиката на бойните действия.

Според него има висок риск след последните атаки на руската страна недалеч от границата с Полша. 

Полк. Владимир Миленски смята, че е възможна и провокация например с използването на ядрена електроцентрала или с биологични или химически оръжия, което би направило реакцията на НАТО „100% гарантирана“.

„С чест Русия вече не може да излезе от тази ситуация. Русия хвърли такова петно на собственото си лице“, отбеляза той.

Киев е гигантски град и там хората се защитават с висок боен дух, посочи още полк. Миленски.