Проф. Димитър Вацов: Много е важно да се ограничи възможността за авторитарна власт през президентството

Димитър Вацов, стопкадър: Евроком

Димитър Вацов, стопкадър: Евроком

"Политиците успяха да превърнат дефекта в ефект. Това отлагане дава шанс за правителство", коментира пред БНР проф. Димитър Вацов, преподавател в НБУ, като обясни:

"В предходния парламент битката за това кой да бъде председател беше някак махленска. Сега тя служи като инструмент за отлагане и за печелене на време, което е с цел постигане на поне минимално съгласие по една базисна законодателна програма, тази инициатива, която тръгна от вчера, и това е проблясък на здрав разум". 

По думите му с всички уговорки, че може би "все пак някакво правителство ще трябва да бъде направено, а ГЕРБ, ПП и ДБ са несмели да кажат, че ще направят кабинет, защото много са се карали, това отлагане може би е за добро и дава шанс за правителство. В една парламентарна демокрация парламентът е по-важен от правителството. Затова сега дори минималният консенсус би трябвало да позволи да има работещо Народно събрание".  

Той подчерта, че постигането на консенсус по основни приоритети на страната - еврозоната, Шенген и необходимите закони по ПВУ - ще запази стабилността на демокрацията и на европейския избор на България:

"ГЕРБ, ПП и ДБ сякаш узряха, че ако не го направят това нещо, ако не си дадат поне минимално време, за да приемат тези закони и да санират системата, ще бъдат много тежко наказани на следващите много бързи избори".

Според проф. Вацов ГЕРБ има план Б и доста лесно може да сформира правителство, ако се откаже от колаборация от ПП и ДБ:

"С ДПС и БСП вероятно лесно ще успеят да сглобят едно парламентарно мнозинство, което да подкрепи правителство, вероятно и с пръстчето на Слави Трифонов. ... Ако направи такова правителство, ГЕРБ ще загуби две неща - евро-атлантическият ѝ имидж ще бъде окалян и ще влезе в емблематична коалиция на миналото".

Слави Трифонов: Явно се правят договорки, но не в парламента 
Христо Панчугов: Този път доминира усещането, че никой не иска да ходи на избори
Димитър Вацов изтъкна като много важни за икономическата и политическата стабилност на страната - приемането на Бюджет и спирането на служебните правителства, "които функционират по особен начин":

"Много е важно да се ограничи възможността да се върви към авторитарна власт през президентството. Безкрайното разпускане на юздите на Радев, което гледаме през последните две години, не води до нищо добро за българската демокрация. Президентска република в български вариант би означавало възможност за още два мандата на същия президент, със силно авторитарно правителство. Което аз не пожелавам на нашата страна".