Проф. Илин Савов: Службите за сигурност трябва да разследват произхода на записите срещу ПП, установих изключително подвеждане

Илин Савов

Илин Савов

Когато успях да се докосна до разпространяваните през последните дни компроматни записи с гласовете на лидери от „Продължаваме промяната“ се почувствах притеснен за обществото. Става дума за така наречената дълбока измама и възможност да бъдат манипулирани човешкото око и ушите. Това изтъква пред „ЕвроДиков“ проф. Илин Савов, експерт по киберсигурност, който повече от 20 години се занимава с тези проблеми и има дългогодишен стаж в службите за сигурност.

Изслушах внимателно записите, установих изключително подвеждане, което може да бъде установено от експерт.  Едни шумове ясно се чуват, а други са заглушени. Използвана е доста сериозна технология, която се продава в дълбоката мрежа, срещу няколко хиляди долара, тя може да бъде поръчана и използвана. С тази технология се шантажират президенти, политици и лидери на компании. Нашето общество няма ясна информация, как може да бъде подведено и манипулирано. Не мога да се ангажирам дали това е запис на службите или на частно лице, което разполага с подобна техника. Например от нашия разговор сега със специализиран софтуер могат да бъдат направени манипулации и да излезе запис, че искаме да свалим шефа на Световната банка. Има повече от 20 варианта как тези записи са били създадени  – може от разстояние чрез насочени дронове,  с телефон, смарт устройство, часовник или е използвана самата електрическа мрежа, изтъква експертът. Според него в света има много дигитални лаборатории, които работят със специален алгоримът. Там може да бъде проверена автентичността на записите, но това изисква време - от седмица дори до  половин година. 

Проф.  Савов смята, че в случая може да са използвани 4900 гласа като микс на някои места, които образуват шум в мегахерците на човешкия глас. Задължително структурите за сигурност трябва да се ангажират с произхода на тези записи и да осветят българските граждани. Има лаборатории в цял свят за проверката им, в Дубай имат уникални лаборатории за гласови данни, допълва експертът.