Проф. Киров: Кирил Петков може да заведе и Бойко Борисов да вземе втория мандат от Радев

Проф. Пламен Киров

Проф. Пламен Киров

Психиатър трябва да коментира намеренията на ПП-ДБ да вземат втория проучвателен мандат и да го дадат на ГЕРБ и Мария Габриел. Как  си го представяте това, след всичките обиди, които се изрекоха и към Габриел. Това е гротеска, психиатри трябва да коментират  тези намерения. Това заяви в студиото на Нова ТВ конституционалистът проф. Пламен Киров.

Той уточни, че трябва парламентарната група на ПП-ДБ да посочи лице, на което президентът да връчи персонален мандат за съставяне на правителство. Възможно е Кирил Петков да заведе и Бойко Борисов да вземе мандата от Радев. Това е реалистично и възможно. Третият мандат се връчва не на лице, а на парламентарна група, допълни Киров.

 Той коментира и изненадите, които ни дебнат според 6-та поправка на Конституцията. Тя предвижда президентът  да може да посочи за служебен премиер, лица, които са посочени от закона. Има опция тези хора да откажат. Така например управителя на БНБ и шефът на Сметната палата са в този списък, но в законите за БНБ или Сметната палата няма текст, който ги задължава да приемат поста премиер. Хипотетично има и възможност всички посочени на определени длъжности лица да  откажат, но мисля, че тази хипотеза няма да се случи, защото има отговорни хора. Те няма да тръгнат да създадат конституционна криза, защото законът е несъвършен. Конституцията трябваше да предвиди всички опции, допълни Киров. Той уточни, че министрите се посочват от служебния премиер, а президентът ги одобрява и издава за назначаването им Указ. Но Радев може да не се съгласи с всички имена. Тогава се предлага ново лице и двете страни трябва да постигнат съгласие, акцентира конституционалистът.