Проф. Януш Бугайски: Няма да позволим на Русия да създаде вътрешен фронт на Балканите (видео с дублаж на български)

Януш Бугайски

Януш Бугайски

Русия се опитва да дестабилизира Балканите главно чрез президента на Сърбия Вучич и премиера на Босна и Херцеговина Боряна Крищо. "Чрез тези двама основни актьори в региона Кремъл се опитва да помогне на Белград да създаде голяма Сърбия - проект, сходен на този на Милошевич, но не с пряка война, а с подривна дейност, хибридни заплахи, дезинформация, корупция, дестабилизиране на етническите отношения" - заяви в предаването "Visible and Invisible: Counter propaganda" с водещ д-р Светослав Нахум проф. Януш Бугайски, старши научен сътрудник във Фондация "Джеймстаун" - Вашингтон, и водещ на телевизионната поредица „Часът на Бугайски“, посветена на Балканите. 

"Русия възнамерява да използва Балканите не само за да отклони вниманието на САЩ и НАТО от помощта за Украйна, но и да създаде нови проблеми, което аз наричам "вътрешен фронт за НАТО".  Вашингтон и Брюксел  пренебрегнаха руското навлизане в региона, пренебрегнаха корупцията, пренебрегнаха енергийна зависимост от Русия на Сърбия и Босна и Херцеговина. България има същите проблеми, затова настояваме българското правителство да стане по-малко зависимо от Русия, защото енергийните пипала на Русия са и политически пипала, с които тя контролира тези страни. "За нас е изключително важно да имаме политика, която да противодейства на офанзивата на Русия на Балканите във всяка от тези области, вкл. използването на Руската православна църква като фактор за нестабилност в региона. Белград трябва да признае Косово, да елиминира така наречения "хуманитарен център" в Ниш, който всъщност е шпионски център недалеч от българската граница. Трябва да прочистят и медиите си, да позволят свободни медии, а не само такива, доминирани от Русия. Има много работа за вършене в региона, но не мисля, че САЩ и ЕС все още са достатъчно фокусирани върху него" - констатира гостът.

Според проф. Бугайски в лицето на България Кремъл иска да има още един помощник в региона като Сърбия, за да подкопае както Съединените щати, така и НАТО и Европейският съюз. Друг надежден партньор на Русия е Унгария на Виктор Орбан, който се противопоставя на каквито и да било санкции срещу Русия и на военната помощ за Украйна. "Мисля, че Путин иска същото в България. Той иска правителството, не само президента, но правителството в България, да бъде открито проруско, за да се противопостави на санкциите, или да помогне на Русия на международните дипломатически форуми, като най-малкото остава неутрално. Русия все още вижда България като свой по-малък брат, точно както и Украйна, и ако България беше съсед на Русия, щеше да бъде изправена пред съдбата на  Украйна. Така че е въпрос на национален интерес за България да възвърне своята независимост, да прекъсне връзките си с тези корумпирани руснаци. България има потенциал да бъде по-голям играч в областта на сигурността в Черноморския регион, затова Русия ѝ оказва натиск да се противопостави на всякакво военно присъствие на НАТО в Черно море, в което Русия иска да доминира" - категоричен е експертът.

"Русия използва България и за да дестабилизира Западните Балкани чрез тези спорове за история и идентичност със Северна Македония. Това е в пряка полза на Русия. Така че да обобщим - България трябва да стане напълно независима от Русия не само икономически и енергийно, но и политически, да избира своите съюзи и да защитава
националните си интереси".

Няма скрита червена линия между Запада и Русия - коментира проф. Бугайски твърденията, че р. Днепър, по която са се укрепили руските войски, е границата, която Западът би признал, оставяйки на Русия окупираните от нея територии след 24 февруари 2022. "Западът не е географска концепция, това е геополитическа концепция, това са независими държави, които могат да изграждат демокрации, държави, които имат свободен пазар, държави, които влизат в съюзи по свой избор. Не можем да кажем, че Руската федерация е такава държава. Западът не свършва никъде, Западът включва държави, които искат да бъдат независими, които искат своята сигурност, които искат демокрация. Украйна иска и трите. Сред 83-те региона и 22-те републики в Руската федерация обаче има и други, които може да поискат да се доближат до Запада, както се случи със страни от бившия Съветски съюз като Молдова, Грузия, дори Азербайджан и Казахстан след разпада на Съветския съюз", смята проф. Бугайски.

Руснаците имплантираха свои марионетки на Запада Западът винаги е имал своите полезни идиоти, които в миналото подкрепяха комунизма, а сега подкрепят  руския империализъм, каза в отговор на въпрос дали наистина е  демократична е руската опозиция проф. Бугайски. Според него руските опозиционери са "либерални империалисти", войната просто ги накара да разкрият своите истински лица. Ключови фигури от смятаните за прозападни тинк-танкове в Русия дълги години се преструваха на демократи, но всъщност бяха част от руските специални служби и обслужваха режима на Путин. Никой от лидерите на руската опозиция в момента не призовава за "демократична революция" срещу режима, няма никакви условия за това. Наскоро Ходорковски каза в интервю за глобална западна медиа, че идеи като разпускането на Руската федерация са безотговорни. Според проф. Бугайски обаче има риск за избухване на гражданска война след поражението на Русия, и той идва главно от частната армия на Пригожин "Вагнер". Повечето "войници" в нея са "осъдени убийци, тичащи нагоре-надолу с оръжие", а това е сигурна рецепта за бъдещо насилие. 

Победата на Украйна във войната ще е полезна в геополитически план не само за Европа, но и за Съединените щати, защото ще възпре Китай да се опита "да си върне Тайван".  "Победа за Русия означава победа за Китай и бъдеща война между Китай и Съединените щати. Победа за Украйна означава, че Руската империя ще започне да се свива и че Китай ще бъде по-внимателен при планирането на друга военна интервенция срещу страна, която е много по-добре въоръжена, отколкото беше Украйна в началото на войната. Тази страна е Тайван, който сме се ангажирали да защитаваме. САЩ може да осъществи пряка военна намеса, за да помогне на Тайван, така че ако Китай се опита да завладее Тайван, както правят руснаците с Украйна, ще претърпи голямо поражение. Победата за Украйна означава победа за Тайван и Китай ще е по-малко склонен да организира всякакви военни провокации след нея" - категоричен е експертът. 

Оригиналът на интервюто на д-р Светослав Нахум с проф. Януш Бугайски можете да гледате тук: