Радев: Достойнството на едно общество е свързано със знанието

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа и съхраниха народа ни. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

“24 май отново ни събира вдъхновени от примера, водени от нашия народ с корени, но и бъдеще”, каза Радев в словото си по случай празника на българската азбука и култура.

Държавният глава припомни, че има книги, които могат да наелектризират един народ. Сред тях са „История славянобългарска“ и „Рибният буквар“. „Нашите предци благодарение на тези първи книги съградиха европейска държава с най-модерни образователни институции“, добави Радев.

Той подчерта, че не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на нашите учени и изследователи. Така той коментира създалата се ситуация в последните дни, при които родните университети заплашиха, че няма да отворят врати, ако не получат достойно финансиране.

„Бяхме изправени пред ситуация нашите университети да затворят. Надявам се да чуем техния призив за бъдещето на българската наука и образование и ще потърсим устойчиви решения“, призова президентът.

Той припомни и думите на големия български просветител Григор Пърличев, че „учението крепи царството“.

„Нека помним, че достойнството на едно общество е в пряка връзка с неговото отношение към знанието. Само който знае цената на невежеството, може да се страхува от незнанието“, каза Радев.