Радев към ДПС: Виждате ли необходимост от промяна на самата форма на съставяне на правителство?

Румен Радев

Румен Радев

"За по-малко от две години българите гласуваха четири пъти за парламент. Общото между тези избори е че гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия да управлява сама, нито за лесни коалиции. Въпреки това те очакват техните проблеми да се решават, а това означава редовно правителство, което да поеме политическата отговорност и с дългосрочен хоризонт за икономически растеж", започна консултациите с представителите на ДПС президентът Румен Радев, който се среща с всички партии, за да бъде намерен начин за сформиране на правителство.

"Искам да чуя вашата оценка за състоянието на диалога в НС и за хода на преговорите. ДПС е партия с опит в парламентаризма, вие сте преки участници в най-дългите преговори за съставяне на правителство но тогава залогът беше ясен членство в ЕС. Къде виждате сега залога и каузата около който да се състави едно устойчиво мнозинство? И вие виждате ли необходимост от промяна на самата форма на съставяне на правителство? Вие от няколко години говорите за програмни, експертни правителства. Как си представяте конфигурацията на такива правителства?", попита Радев.

"Липсата на ясен времеви хоризонт променя приоритетите на работата на НС. Надявам се законите да вземат връх над процедурите, да има разумен конструктивен диалог", коментира още той и постави още въпроси пред ДПС:

"Вашият подход към бюджета. Каква гаранция може да се даде, че този бюджет няма да се превърне в предизборна платформа с неясен резултат? Какво е вашето отношение за предоставяне на въоръжение на Украйна? Както и към забуксувалата съдебна реформа?"